nieuws

Kant-en-klaar Caleido: Bouwtrots blijft ook bij prefab

bouwbreed Premium

Kant-en-klaar Caleido: Bouwtrots blijft ook bij prefab

Dura Vermeer stampte de woonwijk Caleido in Berkel-Rodenrijs in 24 weken uit de grond. Met de standaardwoningen uit het pcs-systeem kan dat makkelijk, zegt hoofd productie Pieter Luitjes. “De grootste uitdaging zit in het beheersen van het proces.”

Het is een schoolvoorbeeld van ketenintegratie in de woningbouw. Door duidelijke afstemming en intensieve samenwerking van bouwpartners kon de wijk Caleido in een recordtempo worden gebouwd. Het grootste deel van de woningen is geprefabriceerd, maar kunnen in uiterlijk verschillen. Op deze manier kunnen goedkope woningen worden gebouwd: de eengezinswoningen kosten rond de twee ton. Maar is zulke seriebouw nog wel een beetje uitdagend voor de aannemer?

Pieter Luitjes vindt van wel. “We zijn er heel trots op dat dit zo snel kan. Tussen de start van het heiwerk en oplevering van de eerste zes woningen zat veertien weken. Daarna hebben we iedere week zes woningen opgeleverd.”

En saai is het ook niet. “Het uiterlijk van de woningen kan onderling behoorlijk verschillen, maar de basis is standaard. Even verderop bouwen we in dezelfde gemeente ook een wijk met in principe dezelfde woningen. Maar door de verschillende detaillering zie je dat echt niet.”

Met het PCS-bouwconcept, dat Dura nu voor bijna al zijn woningbouwprojecten toepast, zit de uitdaging dan ook niet meer in de bouw zelf. “We weten precies welke woningen we krijgen en beheersen elk detail van het bouwen ervan. Zo krijgen we kwalitatief goede woningen: ook in deze wijk haalden we slechts 1,4 opleverpunten per woning. Dat is erg laag.”

Het geheim zit in een goed draaiboek en partners die precies weten welke rol ze spelen in het proces. “We werken met vaste onderaannemers die hun rol kennen en weten wanneer ze wat moeten doen. Bij dit project bespraken we elke ochtend wat we gingen doen, en wat er beter kan. Zo blijf je alert op mogelijke verbeteringen. En leer je van de gemaakte fouten, want er gebeurt altijd iets dat je niet had voorzien: iemand begint te laat, of kozijnen blijken niet de juiste afmetingen te hebben. De echte uitdaging zit hem erin dat je die problemen snel oplost.”

“Er is gewoon geen discussie over de rol die iedereen speelt. Maar dat is nog niet standaard in de bouw. Ik kom soms wel eens op andere projecten waar dat veel minder duidelijk is, en dan denk ik: “Oké.. zo gaat dat hier dus.””

Projectgegevens

Project: Caleido in Berkel-Rodenrijs (60 eengezinswoningen)

Opdrachtgever +bouwer: Dura Vermeer Bouw/ Holland House

Architect: BDC Architecten

Bouwtijd: 9 maanden

Bouwsom: 5,5 miljoen euro

Reageer op dit artikel