nieuws

John van de Water kan China niet veranderen

bouwbreed

Een toren van een kilometer hoogte. Over die opdracht buigt John van de Water zich momenteel. Na acht jaar werken in China staat de Nederlandse architect nergens meer van te kijken. > pagina 5: ‘werken in china is meebuigen met opdrachtgever’

Met zijn rugzak en een laptop arriveerde John van de Water van Next Architects in 2004 in Beijing. Daar kwam hij in een maalstroom terecht van megalomane projecten waarvan programma’s van eisen voortdurend veranderden en hij soms als enige ontwerpaanwijzing meekreeg: ‘Doe maar iets met Koolhaas’. Nadat hij het nodige had ‘ontleerd’ begon zijn praktijk te lopen en inmiddels is in China een miljoen vierkante meter in aanbouw van het jonge architectenbureau. Van de Water schreef een meeslepend boek over zijn ervaringen. Voor de verandering staat het boek nu eens niet vol met de geslaagde projecten. Ook de niet gerealiseerde plannen komen uitvoerig aan bod.

Reageer op dit artikel