nieuws

‘Ik denk dat er steeds meer behoefte komt aan topspecialisten’

bouwbreed

Ingenieursbureau Deerns heeft afgelopen jaar zijn omzet met 10 procent opgevoerd tot 52 miljoen euro. De winst komt uit op een kleine 4 miljoen.

“Groei is voor ons geen doel op zich”, verzekert bestuursvoorzitter Jan Karel Mak. “Bedrijfsfilosofie is om ons echt te verplaatsen in de opdrachtgever. We laten problemen nooit onopgelost en streven naar langetermijnrelaties. Die opstelling maakt dat mensen gelukkig zijn in hun vak.”

De ingenieurs van Deerns manifesteren zich steeds sterker in het buitenland. In 2001 werd het eerste kantoor geopend in Berlijn, inmiddels 35 personen sterk. Een tweede Duitse vestiging met zeventig medewerkers bevindt zich in Keulen. De voorpost in de domstad vloeit voort uit de overname in 2004 van bureau Schmidt Reuter. Ook is Deerns present in Parijs, Londen (met ieder negen medewerkers) en de Amerikaanse stad Denver, waar de sterkte vijf personen bedraagt. Kleine vestigingen met twee medewerkers heeft het Rijswijkse ingenieurs in Barcelona (tot dusverre nog geen succes) en Dubai. Deerns telt 350 medewerkers in Nederland plus 140 in het buitenland.

Mak: “In Nederland hebben we dit jaar de begroting niet gehaald. De markt is lastig, de bouw ligt stil. We zijn relatief actief op het gebied van duurzaamheid en daarom gaat het nog redelijk goed. Aan glanzende folders doen we weinig, we profileren ons betrekkelijk gering. Aan duurzaamheid in praktijk brengen doen we des te meer.”

Regie

Tot 1 januari werden alle buitenlandse inspanningen van Deerns gestuurd vanuit de Nederlandse activiteiten. Hoewel Mak zich geen liefhebber noemt van het wijzigen van structuren, is dat toch maar veranderd. Voortaan berust de regie bij de Deerns Groep, die leiding geeft aan de diverse landenorganisaties. Gelijktijdig zijn bewakers aangesteld (international practices) om de internationale kwaliteit en marketing van de thema’s luchthavens, datacentra en schone technologie te verankeren. De functie van Mak veranderde van algemeen directeur in bestuursvoorzitter. “We misten de kennis en hulpmiddelen om de buitenlandse activiteiten goed te ondersteunen. Als je in de Verenigde Staten geen afdeling personeelszaken hebt, hoe beantwoord je dan vragen op het gebied van de ziektekosten? Hoe weet je wat in Spanje de gewoonten zijn ten aanzien van pensioenen? Die kennis kun je beter bundelen. De structuurwijziging waarvoor we hebben gekozen is een logisch gevolg van de uitbreiding van onze buitenlandse activiteiten.”

De installatietechnische specialisten van Deerns werken bij de inrichting van kantoren en ziekenhuizen louter op nationaal niveau. Bij de luchthavens, cleanroom-technologie en datacentra daarentegen zijn internationale normen de maatstaf. Deerns is kind aan huis op luchthavens in Frankfurt, Parijs en Denver. En op Schiphol natuurlijk. Dikwijls trekt het bedrijf op met DHV-dochter Naco, dat de architectuur en het bouwkundig masterplan voor zijn rekening neemt. Op zeker honderd luchthavens werkten de twee Nederlandse bureaus al samen. Deerns werpt zich daarbij op alles wat niet bouwkundig is. Van de installaties van radarsystemen en de verlichting van landingsbanen tot de bebording en de zorg dat vliegtuigen hun brandstof krijgen.

Met zijn ideeën over cleanrooms komt Deerns over de vloer bij de procesindustrie, laboratoria en universiteiten. In de hoge school van de elektronica zijn stofvrije ruimten een randvoorwaarde. “Bij de datacentra concentreren we ons op betrouwbaarheid en duurzaamheid”, zegt Mak. “Schrikbarend hoeveel energie ze gebruiken. Wij hebben een patent waardoor we de energie-efficiëntie terug kunnen brengen van 1,9 naar 1,15 pue. We blijken innovatief te zijn en dat spreekt in de markt aan.”

Bestuursvoorzitter Mak is tevreden met de huidige positie van zijn onderneming. Hij wordt niet opgejaagd zoals de beursgenoteerde bedrijven, die permanent instgroei moeten laten zien.

“De druk om met de wereldtop mee te willen, voel ik niet. Wij zijn maar een dwerg. Je hoort altijd al over de op handen zijnde consolidatieslag. Bedrijven nemen over. Maar dat wil niet zeggen dat er voor anderen geen plaats is. Ik denk dat er steeds meer behoefte komt aan topspecialisten. Onze concurrentie komt niet van de generalisten. We werken juist met ze samen.”

Reageer op dit artikel