nieuws

Huizenmarkt aanpakken geen taboe

bouwbreed Premium

Slim bezuinigen waarbij zonder taboes over welk onderwerp dan ook kan worden onderhandeld. Ook over hypotheken, vindt minister Verhagen.

Drie lijnen schetste de minister van Economische Zaken gisteren op een bijeenkomst voor ondernemers, waar de toon werd gezet door de jongste CBS-cijfers die uitkomen op een recessie in het vierde kwartaal vorig jaar. De groei in het derde kwartaal is in de laatste drie maanden omgeslagen in een krimp van 0,7 procent. Op basis van de eerste indicatoren van de laatste zes weken verwacht het CBS voor het eerste kwartaal van dit jaar een stabilisatie.

Die drie lijnen van die Verhagen zijn gehoor voorhield, zijn het vertrouwen terugwinnen van de consumenten en van en in de banken, de overheidsfinanciën op orde brengen door slim bezuinigen en het verdienvermogen van onze economie versterken door structurele hervormingen.

Wat de bezuinigingen betreft zal dat op een manier moeten gebeuren die geen negatieve effecten heeft voor de economie. Daarbij sluit hij nadrukkelijk ingrepen in de hypotheekmarkt niet uit. “Een half miljoen huishoudens heeft op dit moment een hypotheekschuld die hoger ligt dan de waarde van het onderpand. Aflossen maakt de mensen minder kwetsbaar voor schokken op de woningmarkt”, aldus Verhagen.

In maart, als het kabinet beslist over bezuinigingen, gaat hij dan ook bekijken hoe dat kan worden aangepakt. Of daarbij ook naar de aftrek van de hypotheekrente wordt gekeken, zei Verhagen niet. Maar wel maakte hij duidelijk geen enkele maatregel uit te sluiten.

Garantieregeling

De minister kondigde aan te zullen bekijken of de garantieregeling voor leningen door het mkb kan worden uitgebreid. Nog steeds kunnen die bedrijven lastig aan bankfinanciering te komen. De bewindsman liet verder duidelijk weten dat van de overheid geen steunmaatregelen in moeilijke tijden zijn te verwachten. “De groei komt niet van de overheden, ook niet van de banken en evenmin van de consumenten.”

Reageer op dit artikel