nieuws

Heijmans staat op verlies door afboeking

bouwbreed

Heijmans duikt voor 40 miljoen euro in het rood door extra reorganisatielasten en afwaarderingen op zijn vastgoedportefeuille.

De aanhoudende crisis op de woningmarkt noopt het Rosmalense bouwconcern om 45 miljoen af te boeken op zijn vastgoedposities. Dat is ongeveer 15 procent van de totale portefeuille. De waardeverminderingen hebben betrekking op strategische gronden en op lopende vastgoedprojecten, aldus Heijmans gisteren.

De bouwer is daarnaast tot de conclusie gekomen dat de goodwill van het vastgoeddeel van IBC – dat in 2001 werd overgenomen – voor een te hoog bedrag in de boeken staat. Om die reden wordt nog eens 10 miljoen afgewaardeerd.

Vanwege verliezen bij de utiliteitsbouwbedrijven en prefabbetonfabriek Bestcon ziet Heijmans zich bovendien genoodzaakt een reorganisatie bij beide onderdelen door te voeren. Daarvoor is 10 miljoen euro voor uit getrokken.

De ingrepen zullen leiden tot een nettoverlies van 40 miljoen euro over 2011. Eerder ging Heijmans nog uit van een positief resultaat. Operationeel draait de onderneming overigens nog wel met winst, naar verwachting zo’n 25 miljoen.

Heijmans is niet het eerste bouwconcern dat moet afboeken op zijn vastgoedportefeuille. Andere grote aannemers gingen de Brabanders voor. Meest in het oogspringend is wat dat betreft zonder meer BAM, dat in de afgelopen jaren bijna 300 miljoen afwaardeerde op de vastgoedposities van dochterbedrijf AM.

Slecht

Volgens woordvoerder Lonneke Wijnhoven van Heijmans grijpt het concern in omdat duidelijk is dat de vooruitzichten voor de woningmarkt “slecht zijn en blijven”. Zij bestrijdt dat Heijmans relatief laat reageert om marktomstandigheden. “In de trading updateeind vorig jaar hebben we aangegeven onze vastgoedposities tegen het licht te zullen houden”, zegt zij. “Dat is gebeurd en daar is de conclusie uit gekomen dat we moeten afwaarderen.”

Behalve op grondposities schrijft de bouwer ook af op vastgoedprojecten die al in de ontwikkelfase zitten. Om welke projecten het precies gaat, wil Heijmans niet kwijt. Wijnhoven: “Feitelijk gaat het om een mix van verschillende projecten, koude en warme. Wat je ziet is dat veel projecten moeten worden herontwikkeld. Grootschaligheid maakt plaats voor kleinere tranches, om zo aansluiting te vinden op wat de markt momenteel aankan.”

Door de reorganisatie bij Bestcon zullen ongeveer zestig arbeidsplaatsen verloren gaan. Dat is twee derde van het totaal aantal banen bij de betonfabriek. Bij de verliesgevende utiliteitsbouwbedrijven wordt niet gesneden, maar meer geschoven. De verliezen daar zijn volgens Wijnhoven gerelateerd aan te hoge kosten voor acquisitie van projecten en onvoldoende kwaliteit in de uitvoering.

“Daarom zijn wijzigingen in het management en de aansturing van projecten doorgevoerd. Ook is de organisatie aan de verkoopzijde aangepast.”

Reageer op dit artikel