nieuws

FNV bemiddelt in conflict kleumende stratenmaker

bouwbreed

Gww-bedrijf Nooijens uit Etten-Leur ontkent een werknemer die wegens de kou niet verder wilde werken met ontslag te hebben gedreigd. Volgens FNV Bouw & Infra werd de man vorige week met een ontslagaanzegging naar huis gestuurd.

De man deed bestratingswerk bij het stadhuis in Vlaardingen en gaf aan gebruik te willen maken van zijn recht op vorstverlet omdat de gevoelstemperatuur lager dan 6 graden onder nul was. Zijn werkgever zou hem daarop voor de keuze hebben gesteld: of doorwerken, of ontslagen worden. De stratenmaker wees op de CAO voor de bouwnijverheid, die bepaalt dat werken in de buitenlucht bij min 6 graden gevoelstemperatuur of lager niet verplicht is, en schakelde de bond in.

FNV Bouw & Infra verklaart dat de werkgever na een gesprek met de bondsvertegenwoordiger het voornemen tot ontslag heeft ingetrokken. Nooijens zegt nooit van plan te zijn geweest de man te ontslaan. ‘‘Er was haast bij het karwei in Vlaardingen. De collega’s van de man bleven gewoon doorwerken. Toen hij als enige niet wilde, is hij naar ons kantoor gestuurd om de zaak te bespreken’’, laat het bedrijf weten.

De bond zegt dat de andere werknemers ook klaagden over de kou, maar het werk niet neerlegden uit vrees voor hun baan. ‘‘Wij hebben de werkgever duidelijk gemaakt dat wanneer het tot een ontslagprocedure zou komen, hij bij de rechter op grond van de bepalingen in de CAO geen schijn van kans zou maken’’, aldus Elvira Bos van FNV Bouw en Infra.

De bond zegt momenteel veel vragen te krijgen over werken in de buitenlucht bij lage temperaturen. Bos: ‘‘Het gebeurt vaker dat personeel bij vorst moet doorwerken, maar dat een werknemer ontslag krijgt aangezegd als hij weigert hadden we nog niet eerder meegemaakt.’’

Reageer op dit artikel