nieuws

‘Financiering ruimtelijk beleid in nevelen gehuld’

bouwbreed Premium

‘Financiering ruimtelijk beleid in nevelen gehuld’

Het kabinet-Rutte kiest voor een scherpe koerswijziging in het ruimtelijk beleid. Het meest opvallend is wel de grote vrijheid die aan provincies en gemeenten geboden wordt.

Dat schrijven hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht Oedzge Atzema, Harry de Loor (oud-inspecteur ruimtelijke ordening), Robbert Coops (Schuttelaar & Partners) en Gerrit van der Plas (Stadsregio Amsterdam) zaterdag in een opinieartikel in Dagblad Cobouw. ”Er zijn bijna geen richtlijnen meer waar zij zich aan moeten houden en de inspectie zal hun plannen niet meer vooraf aan het rijksbeleid toetsen. Eventuele correcties en aanvullingen op het planologisch beleid moeten vooral vanuit de samenleving komen.”

Ook de financiering van het ruimtelijk beleid is (nog) in nevelen gehuld, stellen de auteurs. Weliswaar zijn budgetten gereserveerd voor infrastructuur en energie, maar voor het overige lijkt dit kabinet ervan uit te gaan dat marktpartijen en andere bestuurslagen die ontwikkelingen gaan betalen.

Reageer op dit artikel