nieuws

EIB zet vraagtekens bij omvang hypotheekschuld

bouwbreed

Het Economisch Instituut voor de Bouw zet vraagtekens bij de gedachte dat de grote omvang van de hypotheekschulden ten opzichte van het bruto nationaal inkomen (bbp) een zinvolle maatstaf is voor de beoordeling van risico’s.

Zo ligt in de provincie Flevoland het eigen woningbezit 10 procent boven het landelijk gemiddelde, vooral door een hogere hypotheekschuld.

De EIB’ers Taco van Hoek en Martin Koning komen tot de conclusie dat de bron vooral gezocht moet worden in de leeftijdsopbouw. In Flevoland telt slechts een op de vier huishoudens zestigjarigen. Elders in het land is het aandeel opgelopen tot een op de drie. “Hierdoor heeft Flevoland veel huishoudens met nog relatief jonge en daardoor hoge hypotheekschulden”, constateert het EIB.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over het door het EIB georganiseerde debat over hypotheken

Reageer op dit artikel