nieuws

‘Een bijnaam is altijd leuk’

bouwbreed

De 160 meter lange basculebrug die de Rotterdamse Wilhelminapier met Katendrecht verbindt, had bij de opening al een bijnaam: de Hoerenloper. Ontwerper Paul Wintermans (Quist Wintermans Architekten) heeft er vrede mee.

Heeft u gehoord hoe ze uw brug noemen?

“Van alles: de boemerang, de troffel, de taartschep – die naam kreeg zelfs een prijs. Maar meest gehoord is de Hoerenloper.”

Trots? Een beetje bouwwerk krijgt toch een bijnaam?

“Het is zoals het is. We hebben de echte naam er overigens in roestvrij staal op laten zetten: Rijnhavenbrug. Maar een bijnaam is altijd leuk. Zelfs als die ‘Hoerenloper’ is.”

Denkt u dat-ie beklijft?

“Nee, de ervaring leert dat het snel verwatert, uiteindelijk resteert de officiële naam. Over ‘De Zwaan’ praat niemand meer, het is gewoon de Erasmusbrug.”

Plat doet het altijd goed toch? Wie praat er nog over ‘Beurstraverse’?

“‘Koopgoot’ is natuurlijk raak. ‘IJspaleis’ voor het witte Haagse stadhuis hoor je ook nog wel. Misschien is ‘de Hoerenloper’ voor het volk een naam die goed bekt.”

Het was druk bij de opening.

“Ja, toen er honderden mensen van beide kanten kwamen, was ik blij dat Feyenoord niet scoorde.”

Had de drukte met die naam te maken? Op Twitter had iedereen het over ‘even hoerenlopen’.

“Welnee, deze brug leeft enorm! Twee stadsdelen in ontwikkeling konden elkaar alleen bereiken via een omweg van kilometers. Nu kost het twee minuten. Het is ook een unieke brug.”

O ja?

“Het is een staartbrug met een zichtbare bascule. Het contragewicht ligt normaal verborgen in de kelder. Doordat je het hier – dwars door het wegdek – op en neer ziet gaan, wordt de werking van de brug begrijpelijk.”

Zou die wulpse welving hebben bijgedragen aan de bijnaam?

“Nee, het gaat puur om het feit dat Katendrecht ooit een gerenommeerde hoerenbuurt was. Vanaf de chique Wilhelminapier loop je er nu zo naartoe. Maar hoeren zitten er natuurlijk allang niet meer. Het is een nostalgische naam.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels