nieuws

Crisis kost één op tien bouwers de kop

bouwbreed Premium

De top van de Nederlandse bouwbedrijven denkt dat binnen vijf jaar 10 procent van de gevestigde aannemers zal zijn verdwenen. Voor de getroffen ondernemingen is de huidige crisis de doodsteek.

KPMG heeft sinds september intensief onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkelingen in de Nederlandse bouw. De focus lag daarbij op 25 grote aannemers, acht ingenieursbureaus en zeven installateurs. Gesproken werd met zowel bestuurders als leden van de raad van commissarissen.

“Je hoort veel over consolidatie maar dat is geen gemakkelijk proces”, zegt Pieter van der Zwet van KPMG. “In sommige gevallen kan druk van de banken ontstaan, om een bedrijf in een veilige haven te duwen. Internationaal zijn de bedrijven vooral uit op samenwerking, gekoppeld aan projecten, bijvoorbeeld in de vorm van publiek-private samenwerking.”

Nationaal zoeken de grote ondernemingen naar kansen om hoogwaardige technische specialisten te kunnen overnemen en – als aanvulling – regionale bedrijven die thuis zijn op het terrein van renovatie en onderhoud. De nichespelers zijn echter vaak erg succesvol en daardoor niet zo gemakkelijk in te lijven. Van der Zwet: “Aan het overnemen van zwakke broeders heeft niemand behoefte. Niemand wil meer van hetzelfde. Je moet dan meer denken aan cherry picking.”\

Druk

Bij een op de drie grote ondernemingen bestaat het beeld dat de bouwproductie de komende jaren met meer dan 5 procent zal dalen. Een groep van 40 procent denkt dat de krimp zo’n vaart niet zal lopen en houdt het verlies op 2 tot 5 procent.

Volgens Van der Zwet is de druk bij de bouwers zo hoog geworden dat ze meer dan ooit streven naar bovenregionale synergie. “Je ziet een ommezwaai. Vroeger hamerde iedereen op het regionale karakter van de bedrijven. Grote ondernemingen worden in sterke mate gezien als groepen van mkb-bedrijven. Tegenwoordig wordt gemakkelijker gepraat over gemeenschappelijk inkoop, financiën en informatietechnologie.”

Reageer op dit artikel