nieuws

Cassettes gevuld met schelpen zuiveren hemelwater

bouwbreed Premium

Altena Groep uit ‘t Harde heeft cassettes van geotextiel ontwikkeld, gevuld met schelpen. Zij zuiveren hemelwater.

Bovendien zorgen ze voor het infiltreren van het gezuiverde hemelwater in de bodem. De cassettes worden toegepast bij 150 ecologische nulenergie-woningen in Noord-Brabant. De woningen zijn ontworpen door architect Renz Peijnenborgh en de cassettes worden komende zomer geleverd. De cassettes bestaan uit een aan de bovenzijde open omhulling van geotextiel en hebben een lengte van 2 meter, een breedte van 70 centimeter en een hoogte van 70 centimeter. “Ze worden afgevuld met schelpen en één tot anderhalve meter diep ingegraven”, legt Pannekoek uit. De hemelwaterafvoer wordt aangesloten op een drainagebuis, die door de schelpen loopt en weer omhoog.

Het hemelwater verspreidt zich door de gaatjes van de drainagebuis in de massa schelpen. “Slib gaat in de schelpen zitten en wordt adiabatisch gezuiverd door beluchting”, aldus Pannekoek. “Het gaat barsten en verteren. Vervolgens sijpelt het gezuiverde hemelwater in de bodem.” Aan de cassettes wordt een bacterie toegevoegd die olie afbreekt. Het systeem zorgt ook voor het afvangen van zware metalen. “De werking is door ingenieursbureau Tauw getest”, meldt Pannekoek. “Het geotextiel is driedimensionaal en zal nooit dichtslibben. De drainagebuis loopt weer omhoog, omdat hij ook dient als beluchting en ontluchting.”

Altena Groep toonde op de Infra Relatiedagen in Hardenberg een model op schaal.

Reageer op dit artikel