nieuws

Branche geschokt over uitspraak verzinkte ankers

bouwbreed

Branche geschokt over uitspraak verzinkte ankers

De branche van verzinkers is diep geschokt door de uitspraak van twee experts, dat verzinkte spouwankers verboden zijn. “Voor elektrolytisch verzinkte ankers is hij juist, maar niet voor thermisch verzinkte ankers”.

Dat stellen Bruno Dursin en Gerard Reimerink van Zinkinfo Benelux uit Breda. De organisatie vertegenwoordigt 22 verzinkerijen in Nederland en België. Paulette Klei-Klinkers, directeur van Thiekon Constructie en Verzinkerij Rijsen uit Rijsen sluit zich hierbij aan. De drie reageren op uitspraken van Nico Hendriks van BDA Groep en Simon Wijte van adviesbureau Hageman. Zij stelden op een bijeenkomst over het SBR-handboek ‘Constructieve veiligheid van gevels’ dat een eind moet komen aan het gebruik van verzinkte spouwankers die verboden zijn, omdat zij niet lang genoeg meegaan. Ongenuanceerd, vindt Zinkinfo Benelux.

Verzinken kan elektrolytisch of thermisch. Elektrolytisch levert een dunne zinklaag op tussen 1 en 25 micrometer. Thermisch verzinken kan door dompelen (continu of discontinu), spuiten, diffuseren of hameren. Verzinkerij Rijsen past discontinu thermisch verzinken toe in een ‘pan’ van zo’n 450 graden Celsius. Daardoor ontstaan op het staal een legerings-laag en een deklaag met een gezamenlijke dikte van 50 tot 150 micrometer. Het bedrijf in Rijsen last spouwankers aan balusters, die vervolgens worden verzinkt. De onderneming levert ook thermisch verzinkte F-ankers voor de montage van kappen. “Ik zou niet willen dat onze ankers in diskrediet raken”, aldus Klei-Klinkers.

Geen van de leden van Zinkinfo Benelux maakt nog thermisch verzinkte spouwankers. Dat gebeurde vroeger wel. De ankers werden in korven in de pan gedompeld en daarna gecentrifugeerd. “Er is in Nederland geen vraag naar thermisch verzinkte spouwankers”, aldus Reimerink. Een medewerker van Verzinkerij Rijsen meldt dat hameren van spouwankers zo’n 0,25 eurocent per kilogram kost en continu thermisch verzinken zo’n 0,50 eurocent per kilogram. “Kiezen voor elektrolytisch verzinkte spouwankers is verkeerde zuinigheid. De economische waarde van een spouwanker is gering”, stelt Klei-Klinkers. “Thermisch verzinkte spouwankers voorkomen instortingen.”

Reageer op dit artikel