nieuws

Bouwproductie houdt kleine plus dankzij zacht najaar

bouwbreed

De Nederlandse economie is in de laatste twee kwartalen van 2011 gekrompen met achtereenvolgens 0,4 en 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De bouwnijverheid boekte in dezelfde tijd een bescheiden groei, constateert het CBS.

In het vierde kwartaal kwam de bouwgroei uit op 0,8 procent vergeleken met een jaar eerder. Het voorafgaande kwartaal was dat 2,6 procent. Gemiddeld boekte de bouw in 2011 een groei van 4,5 procent. Een relatief flinke plus, maar bij lange na niet voldoende om uit het economische dal te komen. In 2010 daalde de toegevoegde waarde in de bouwsector nog met 11,1 procent.

De investeringen in de grond-, weg en waterbouw stagneerden in het vierde kwartaal. Hetzelfde beeld was te zien bij de installatietechnische werken, een tak van sport die veel met de bouw van doen heeft.

De neergaande lijn die over de hele linie in de bouw is te zien, past in het algemene economische beeld. Dat de groei van de bouw in het laatste kwartaal toch nog op 0,8 procent uitkomt, verklaart het CBS uit het zachte weer, waardoor goed viel door te werken.

De consumptie door huishoudens daalde met 1,8 procent. Dat betekent niet dat de neergang per se pijn deed. Door het zachte weer werd bijvoorbeeld minder gas verstookt.

De investeringen in de verschillende sectoren bij elkaar groeiden in het vierde kwartaal met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in dat cijfer komt de neergaande lijn tot uitdrukking: de voorgaande drie kwartalen was de investeringsgroei ten opzichte van dezelfde periode in 2010 achtereenvolgens 10,1, 4,8 en 5 procent.

De groei voor heel 2011 kwam op 5,6 procent ten opzichte van 2010. In dat jaar nam het volume afmet 4,4 procent.

Reageer op dit artikel