nieuws

‘Bouwers bedrijfsruimten hebben ergste achter de rug’

bouwbreed Premium

De nieuwbouw voor bedrijfsruimten is in twee jaar tijd bijna gehalveerd. Maar volgens de NVB hebben de bouwers van bedrijfsruimten de zwaarste periode wel achter de rug. De brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers voorziet dit jaar een lichte opleving en hoopt op verder herstel.

De stormachtige opkomst van de verkoop via internet van slimme telefoons en platte computers biedt volgens de NVB bouwers van bedrijfsruimten nieuwe kansen. De handel vraagt om nieuwe logistieke formules en bijbehorende opslagruimten. De aantrekkende vraag naar bedrijfsruimten komt vooral voort uit het optimisme in de eerste helft van 2011. Destijds trok de economie weer aan en durfden de ondernemers weer te investeren. De ervaring leert dat anderhalf tot drie jaar na zo’n opleving de nieuwe bouwplannen tot realisatie komen.

Directeur Nico Rietdijk van de NVB plaatst wel een kanttekening bij het zich aftekende lichte herstel van de markt voor bedrijfsruimten. Als geen duurzame oplossing gevonden wordt voor de eurocrisis, komen al snel lelijke kinken in de kabels en valt de bouwproductie stil.

Volgens de thermometer Bedrijfsruimten van de NVB werd in 2009 nog 5,2 miljoen vierkante meter bedrijfsruimten opgeleverd. Vorig jaar kwam amper 2,4 miljoen meter gereed. Van een productie zoals in topjaar 2007 (bijna 8 miljoen meter) kan iedereen alleen maar dromen.

De terugslag is het duidelijkst voelbaar geweest voor Brabant, waar ten opzichte van 2008 de productie met viervijfde daalde. Noord-Brabant is met een aandeel van 25 procent in Nederland de grootste markt voor bedrijfsruimten. In Noord-Holland, Friesland en Flevoland zakte het volume met ruim 70 procent in.

De leegstand van bedrijfsruimten varieert regionaal sterk. Amsterdam heeft de grootste problemen, met een aanbod van 13 procent. Hoog op de lijst van aanbod (leeg, te huur of te koop) staan met percentages boven de 10 procent plaatsen als Diemen, Wijchen, Zoetermeer en Oldenzaal.

Rietdijk is kritisch over de fors gestegen grondprijzen voor de bouw van bedrijfsruimten. De verhoogde prijzen zouden nodig zijn voor de herstructurering van oude terreinen, maar de directeur van de NVB ziet het geld maar al te vaak gebruikt om tekorten op de gemeentebegroting op te vangen.

Reageer op dit artikel