nieuws

Bouwen en leren met een boodschap in Paramaribo

bouwbreed Premium

– In een land waar grote bouwprojecten al tientallen jaren zeldzaamheid zijn en tienduizenden mensen smachten naar een betaalbaar dak boven het hoofd, is het project van De Schuilplaats opvallend. Waar de meeste verkavelaars pas aan de slag gaan als ze rond zijn met een koper, bouwt de stichting al bij voorbaat de eerste dertig huizen.

De grijze woningen met opmerkelijke puntdaken ogen ongewoon Surinaams en doen denken aan die in een Nederlands vakantiepark. Maar volgens Peter Noordhuis, die de bouwactiviteiten van De Schuilplaats leidt, is bewust gekozen voor dit soort woningen. “We wilden in de stijl van het oude centrum van Paramaribo bouwen, de architectuur is daarop gebaseerd. Maar dan in een nieuw jasje met betonstenen, waarbij de kleuren donkergroen, bruinrood, wit en grijs steeds terugkomen.”

Waar soortgelijke en goedbedoelde projecten in Suriname vaak stagnatie ondervinden omdat de overheid niet bereid is bouwgrond beschikbaar te stellen, hebben de initiatiefnemers van De Schuilplaats het voordeel over een perceel van 60 hectare te beschikken. De overheid stelde het perceel jaren geleden op grondhuurbasis beschikbaar aan een gelijknamig, maar inmiddels opgedoekt kindertehuis. De stichting bleef echter bestaan en besloot een complete woonwijk op te zetten. Ruimte genoeg dus om de komst te verzekeren van vijfhonderd huizen, plus voorzieningen zoals een school, winkelcentrum, conferentiecentrum, wandelpark en zwembad.

Onderhoudsvrij

Vele honderden gegadigden hebben zich inmiddels gemeld. “Het voordeel is dat we seriematig bouwen, dat drukt de kosten. Daarnaast worden de woningen nagenoeg onderhoudsvrij opgeleverd, dus de kopers komen in de toekomst niet voor onaangename en kostbare verrassingen te staan. Ze hoeven alleen om de paar jaar hun voordeur te schilderen. Voorwaarde is wel dat kopers zonder toestemming van de stichting geen ingrijpende verbouwingen uitvoeren. We willen voorkomen dat het een rommeltje wordt, met aangebouwde berghokken en schuurtjes op het erf.”

Achter het project De Schuilplaats staat een vermogende christelijke ondernemer uit Nederland, die de bouw van de eerste woningen voorfinanciert. “Het is allemaal ontstaan uit bewogenheid. Het gaat niet om financiële winst, maar om sociale winst. Als er al winst wordt gemaakt, wordt het weer in Suriname besteed. Mijn opdracht is dit project op te zetten en quitte te draaien.”

De christelijke visie werkt door tot in het bouwproces. Noordhuis: “Mensen moeten ervaren dat ze gerespecteerd worden om wie ze zijn en de kans krijgen zich te ontwikkelen. Dit geldt niet alleen voor mensen die een woning kopen, maar tijdens de bouw ook voor de werknemers en andere betrokken partijen waarmee wordt samengewerkt.”

Hoewel het in Nederland is bedacht, moet de woonwijk vooral een Surinaams karakter krijgen. “We werken met een lokale aannemer en toeleveranciers, waardoor het ook echt een Surinaams product is. Zo hebben we met een betonfabriek afspraken gemaakt voor de levering van de stenen. Daarvoor heeft het bedrijf speciale mallen moeten maken en het productieproces daarop moeten afstemmen.”

Noordhuis verzekert dat wordt gemikt op een sociale mix van bewoners. “We bieden zes woningtypen, voor iedere beurs dus iets.” De goedkoopste woning met één slaapkamer kost 15.900 euro (33 vierkante meter) en dat loopt op tot 79.900 euro voor een huis met vier slaapkamers en een woonoppervlak van 157 vierkante meter. De gemiddelde bouwtijd bedraagt vier maanden.

De stichting bemiddelt namens potentiële kopers met lokale banken voor de financiering. “De hoogte van de hypotheek is uiteraard afhankelijk van hun inkomen”, legt Noordhuis uit. “We hebben een gunstige rente kunnen bedingen, ook al omdat we als stichting een terugkoopgarantie bieden aan de banken. Dat betekent dat als een koper onverhoopt niet aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen, wij het huis terugkopen. Daardoor loopt de bank geen risico.”

Sociaal

Om het sociale karakter van het project te benadrukken, wordt samengewerkt met de stichting De Bouwsteen. Dit is een initiatief van de Nederlander Rogier Andes, dat kansarme jongeren de kans biedt een vak te leren. “Binnen negen maanden brengen we ze op de bouwplek via aannemer BroCad de eerste kneepjes van het bouwvak bij”, legt Andes uit. “Voldoen ze in die periode, dan is de kans groot dat het bouwbedrijf ze in dienst neemt. Dat lukt niet altijd; van de eerste lichting hebben we jongens moeten wegsturen omdat ze niet gemotiveerd waren. Met onwillige honden is het immers slecht hazen vangen. Wat we vooral merken, is dat de jongeren nauwelijks beschikken over sociale vaardigheden, die onmisbaar zijn om in een team te kunnen samenwerken. Daar stoppen we bij de training dus heel veel tijd in. Maar uiteindelijk worden het hardwerkende bouwvakkers.”

Noordhuis meent dat door de samenwerking met De Bouwsteen, niet alleen wordt bijgedragen aan het terugdringen van de woningnood, maar ook een voorbeeld wordt gegeven om vroegtijdige schoolverlaters een vak te leren en aan een baan te helpen. “Die mogelijkheden zijn er in Suriname nauwelijks. Bovendien is er een groot tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector, dus het mes snijdt aan twee kanten.”

Inmiddels zijn de eerste zeven woningen opgeleverd en officieel in gebruik genomen door parlementsvoorzitter Jenny Simons. “De regering is blij met het project”, zegt Noordhuis. “Het komt haar goed uit, want een van de verkiezingsbeloften was dat de woningnood zou worden aangepakt. We krijgen daarom alle medewerking, we hebben elkaar immers nodig.”

Noordhuis is ervan overtuigd dat binnen enkele jaren een volledig nieuwe woonwijk is verrezen. “We willen vooral laten zien dat wat we zeggen, ook doen. Dat bedoelen we als we stellen dat we vanuit christelijk oogpunt bouwen. Maar uiteindelijk zal iedereen ervan profiteren, van woningzoekenden tot de bouwsector zelf.” ■

Reageer op dit artikel