nieuws

Betalingsproblemen van bouwbedrijven groeien snel

bouwbreed

Het aantal incasso’s en kredietverzekeringsclaims in de bouw stijgt sinds oktober vorig jaar heel snel. Dat constateert kredietverzekeraar Atradius.

In januari lag het aantal incasso’s en claims 20 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. De verslechterende situatie in de bouw is volgens Atradius “significant”. In de eerste negen maanden van 2011 daalde het aantal wanbetalingen nog.

Atradius verzekert bedrijven tegen wanbetalingen van debiteuren. Ondernemingen kunnen zich indekken tegen het uitblijven van betalingen.

De snel stijgende betalingsproblemen in de bouw duiden er volgens de kredietverzekeraar op dat het aantal surseances en faillissementen dit jaar weer zal gaan stijgen. Alleen onderhouds- en renovatiebedrijven blijven buiten schot.

Het risico op wanbetalingen is volgens Atradius in de bouw nog steeds bovengemiddeld. “Voor 2012 en 2013 doet zich naar verwachting geen kentering voor”, zegt Bert Bruning, directeur van Atradius Nederland.

Gemiddeld genomen wordt er in de bouw de afgelopen maanden wel iets sneller betaald. Bedrijven hebben hun debiteurenbeheer verbeterd; ze sturen bijvoorbeeld sneller aanmaningen.

Prooi

Net als ING eind vorig jaar sluit ook kredietverzekeraar Atradius niet uit dat buitenlandse bouwconcerns hun slag gaan slaan op de Nederlandse markt. De verslechterende financiële draagkracht van sommige bouwbedrijven maakt ze een aantrekkelijke prooi. Zo koppelde ING in een gedachtenexperiment BAM aan Strabag.

In de loop van de crisisjaren heeft Atradius de maximale bedragen waartegen bouwbedrijven rood kunnen staan, naar beneden bijgesteld. Tegen wanbetalingen van een steeds grotere groep bouwondernemingen kunnen toeleveranciers en onderaannemers zich dus niet meer verzekeren, vanwege te grote risico’s.

Atradius haalde zich drie jaar geleden de woede van veel toeleveranciers op de hals door de kredietlimieten van alle bouwbedrijven in één keer met 25 procent te verlagen. De verzekeraar zegt desondanks nog steeds een “aanzienlijk deel” van de gevraagde leverancierskredieten in de bouw te verzekeren.

“Hoewel Atradius haar acceptatiebeleid heeft aangescherpt, blijft deze sector voor ons zeer belangrijk”, benadrukt directeur Bruning.

Reageer op dit artikel