nieuws

Ballast Nedam mag brug Suriname toch bouwen

bouwbreed

Ballast Nedam heeft van het Surinaamse ministerie van Openbare Werken alsnog de opdracht gekregen om een brug over de Surinamerivier te bouwen. Daarmee is een door het bedrijf ingediende schadeclaim van ruim 3,5 miljoen euro van de baan.

In juli vorig jaar sloot Ballast Nedam een principeovereenkomst voor de bouw van de 328 meter lange Carolinabrug. In 2005 was een lokaal aannemersbedrijf daarmee al begonnen, maar deze werd nooit voltooid. De brug in aanbouw stortte in 2007 gedeeltelijk in nadat een zandschuit tegen één van de pijlers was gevaren. De stuurman bleek dronken te zijn op het moment van het ongeluk.

Door de klap vielen brugdelen in het water. Bij nadere inspectie bleek de aannemer ook nog eens tal van bouwblunders te hebben gemaakt, waardoor de constructie instabiel was. Daarom werd Ballast Nedam benaderd om met een plan voor een nieuwe brug te komen, zonder dat een openbare aanbesteding werd gehouden. Het project zou ruim 32 miljoen euro gaan kosten.

De wijze waarop Ballast Nedam de opdracht was gegund, leidde tot felle kritiek in het parlement, waarop door het ministerie van Openbare Werken twee maanden later een streep door het contract werd gezet. Het Nederlandse bedrijf eiste vervolgens een schadevergoeding van ruim 3,5 miljoen euro. President Desi Bouterse bemoeide zich persoonlijk met de zaak en kwam uiteindelijk met Ballast Nedam overeen dat het alsnog de brug mag bouwen. Een consortium van lokale ingenieursbureaus is echter belast de directievoering. Ook zal Ballast Nedam geen aanvoerwegen en andere faciliteiten aanleggen, zoals in het eerste contract was opgenomen. Welk bedrag met de opdracht is gemoeid, heeft Bouterse niet bekendgemaakt.

Het hoofdkantoor van Ballast Nedam in Nieuwegein laat weten dat de gesprekken over het project nog gaande zijn. “Tot die zijn afgewikkeld, kunnen we niet reageren”, aldus woordvoerster Adrie van Kessel.

Reageer op dit artikel