nieuws

Baggeren zonder het water te vervuilen

bouwbreed

Het is de kunst om bij het saneren van een vervuilde waterbodem te voorkomen dat je het oppervlaktewater ter plekke weer vervuilt met verontreinigd, opgebaggerd slib. Met een ‘gesloten’ systeem moet dat gaan lukken.

De bovenste laag van veel waterbodems is vervuild geraakt door het gedurende vele jaren neerslaan van bijvoorbeeld zware metalen, fosfaten of polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak). Bovendien kan de bovenste laag op sommige locaties zaden bevatten van hinderlijke waterplanten die misschien zelf wel verwijderd zijn, maar via hun zaden weer moeiteloos kunnen terugkeren.

Uitvinder en ontwikkelaar N. Konijn is al 55 jaar werkzaam in de baggerbranche: “Ik ben nu 83 jaar en nog steeds actief als adviseur. Ze vragen me overal als het over baggeren gaat en over vervuiling – zowel in Nederland als in het buitenland – en ik ben bij verschillende grote werken betrokken. Ik heb ook achttien patenten op mijn naam staan.” De door Konijn ontwikkelde baggerinrichting wordt met scharnierbare armen gekoppeld aan het baggervaartuig dat hem voortduwt, en heeft voor het losmaken van het bodemmateriaal een bodemplaat met een afgeschuinde, naar de waterbodem gerichte onderzijde. De vinding is voorzien van een eindeloze band met schoepen voor het verwijderen van de onderwaterbodembovenlaag. De schoepen voeren de bagger af naar een opvangbak op het vaartuig. Boven de bak zitten meerdere hogedruksproeikoppen die de schoepen schoonspuiten met water, zodat ook de afgespoelde bagger in de opvangbak verdwijnt. Door het schoonspuiten van de schoepen komt het aanhangende, verontreinigde slib niet meer terug in het oppervlaktewater. Bovendien verdunt het spoelwater het opgebaggerde materiaal, waardoor pompen het verder kunnen transporteren.

Konijn: “Het mooie van dit ontwerp is dat het een gesloten systeem vormt, waardoor het erg geschikt is voor het saneren van onderwaterbodems. Ik heb jaren gewerkt om er zo’n gesloten systeem van te kunnen maken. Ik heb het met name ontwikkeld voor het Verre Oosten, maar er is over de hele wereld behoefte aan.” De vinding is nog niet in productie, “maar het principe werkt, ik heb het al verschillende malen uitgeprobeerd in het Verre Oosten en Zuid-Amerika. Hij kan werken op 6 meter diepte, 3 meter of 1 meter, dat is een kwestie van instellen. We zijn er nu mee bezig op een werf. Het doorontwikkelen gaat heel veel geld kosten en er komt een heleboel bij kijken. De cutterzuiger is tenslotte ook niet op één dag uitgevonden. Ik hoop dat we op den duur kunnen uitbreiden naar een consortium, want het moet wereldwijd.”

octrooinummer: NL2004998

houder: N. Konijn, Bergen

uitvinder: N. Konijn

Reageer op dit artikel