nieuws

Atsma: Te weinig spelers asbestmarkt

bouwbreed

Het inventariseren van asbest in gebouwen is een gat in de markt, denkt staatssecretaris Atsma (milieu).

Te weinig personen beschikken over de papieren om gebouwen op asbest te mogen onderzoeken, stelde de staatssecretaris gisteren in een debat in de Tweede Kamer. “Saneerders zijn er genoeg. Maar er zijn te weinig bedrijven die asbest mogen inventariseren. Er zijn slechts 112 persoonscertificaten.”

Eigen schuld, meent Alexander Koenders, voorzitter van de Vereniging voor Onderzoek naar Asbest en Milieubedreigende stoffen (VOAM). “Een inventariseerder moet sinds deze week een nieuwe certificaat hebben (Deskundig Inventariseerder Asbest, red). De politiek drong daarop aan. In de praktijk betekent het dat we voorlopig een derde van de oorspronkelijke capaciteit kwijt zijn. Wij willen opschorting van de nieuwe regels.”

Koenders heeft zelf een inventarisatiebureau. Vijf van zijn acht medewerkers kan hij nu niet inzetten, omdat ze ineens niet meer gekwalificeerd zijn. De VOAM-voorzitter zegt dat hij zich netjes aan de regels houdt. “Maar ik kan me wel voorstellen dat collega-bedrijven ongekwalificeerde werknemers toch inzetten. Onder lopende contracten kun je niet zomaar uit.”

Koenders vindt dat de politiek het probleem asbest onderschat. “Het zit overal. Timmerlui verstopten het vroeger in de gekste plekjes.” Atsma erkende in het debat dat hij niet precies kan zeggen hoeveel asbest er nog in gebouwen zit. Op daken ligt vermoedelijk nog 200 miljoen vierkante meter. “Maar we hebben nu eenmaal geen staatsinventarisatiebureau”, excuseerde hij zich. Een wet die scholen verplicht asbestrisico’s aan te pakken, is in de maak.

In 2024 moeten scholen en eigenlijk alle gebouwen asbestvrij zijn. Of liever gezegd, asbestveilig, aldus Atsma over het bouwmateriaal dat sinds 1994 verboden is. “Asbestvrij krijg je een gebouw nooit.”

De plannen willen niet echt vlotten. Duizenden schoolbesturen reageerden niet op zijn oproep hun scholen op de aanwezigheid van asbest te onderzoeken. Atsma is daar niet over te spreken, maar wil scholen tot eind dit jaar de tijd geven een asbestinventarisatie uit te voeren.

De Kamer hekelt de laksheid van schoolbesturen.

Reageer op dit artikel