nieuws

Architect wil zelf bekisting timmeren

bouwbreed

Robert Winkel (Mei Architecten) gaat zelf meebouwen aan zijn creaties. De architect van Schiecentrale (gietijzeren gevel), parkeergarage Blok 11 (staalpaneelgevel met tuinkabouters) en woongebouw De Vier Werelden (betonletters in gevel- en balkonplaten) wil meer voeling met het materiaal.

Wat wil je gaan maken?

“Ik zou wel bekistingen willen timmeren voor beletterde balkonplaten, zoals we die voor De Vier Werelden in Spijkenisse hebben gemaakt.”

Waarom, zaten er veel spelfouten in?

“Nee, maar het is goed om eens een paar dagen mee te werken in het fabricageproces en om zelf de beperkingen en mogelijkheden te ondervinden.”

Hoezo?

“Je hebt twee architectenstromingen: zij die tevreden zijn met een mooi plaatje en zij die geloven in het maken van een goed product. Tot die laatste stroming behoor ik. Zelf meedraaien in de productie is een logische stap.”

Wat kunnen ze van jou leren?

“Waarschijnlijk niets. Waar het om gaat is dat het gebouw meer betekenis krijgt als je het zelf in handen hebt gehad. Anders gezegd: als je je kindje zelf draagt, heeft wat je uiteindelijk weggeeft meer waarde.”

Daarmee hoef je bij bouwvakkers niet aan te komen. Die denken: die komt mijn baantje afpikken.

“Maar ik wil helemaal niet op de bouwplaats aan de slag. Daar gaat het altijd fout.”

Lijkt me dé plek om iets te verbeteren.

“Dat wil ik helemaal niet! Het gaat me om het maken van een ambachtelijk product. Laat die bouwvakker maar lekker zijn gang gaan.”

Ben je zelf een beetje handig?

“Ja hoor, maar dat is niet noodzakelijk. Zie mij als een soort stagiair.”

Wat vinden producenten ervan dat je langskomt?

“Heb ik het nog niet over gehad. Maar ik denk dat ze het toejuichen, omdat ook zij kwaliteit willen. In Nederland is wat wordt gemaakt of heel schraal of heel bijzonder. Ik ga voor het laatste.”

Reageer op dit artikel