nieuws

App’s hulpmiddel bij bouw

bouwbreed

– Bouwprojecten kunnen inzichtelijk worden gemaakt met speciale software voor smartphones, de zogeheten app’s. Vergelijkbare tools maken het daarnaast mogelijk om ruimtelijke ontwikkelingen, zoals bestemmingsplannen, toegankelijk te maken voor een groot publiek.

Dat blijkt uit onderzoek van Alterra, het onderzoeksbureau van de universiteit Wageningen.

Met behulp van de software kunnen databases worden gekoppeld aan geografische gegevens, vervolgens kunnen die via een smartphone worden opgeroepen.

Dit type telefoon is uitgerust met onder meer het satellietplaatsbepalingssysteem gps, camera, en een microfoon. Daardoor kan met behulp van een app op de plek waar een gebouw moet verrijzen op het beeldscherm van de smartphone driedimensioneel worden getoond hoe het ontwerp er uit komt te zien nadat het is gebouwd.

“Zo kunnen app’s heel nuttig zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen”, zegt Jappe Franke, onderzoeker van Alterra. Hij ziet mogelijkheden voor zowel architecten, projectontwikkelaars en aannemers.

Een andere mogelijkheid die dit type software biedt is inzicht bieden in gebiedsontwikkelingen zoals bestemmingsplannen. “Je kunt de app zo ontwerpen dat de gebruiker zijn waardering kan geven aan een potentiële gebiedsontwikkeling. Waardoor het eenvoudiger wordt te reageren op plannen van bijvoorbeeld provincies en gemeenten.”

Om de mogelijkheden hiertoe in kaart te brengen maakte Alterra voor het ministerie van Economische Zaken een Natura 2000 app. “Bezoekers van een Natura 2000 gebied krijgen via de app informatie over het gebied”, zo meldt Alterra op zijn website. “En ze kunnen hun mening geven over het gebied. Dat maakt interactief beleid in een klap sexy. Burgers hoeven immers geen stapels papier meer door te worstelen om hun visie in drievoud kenbaar kunnen maken. Ze reageren direct op plannen die ze in 3D ter plekke op hun mobieltje te zien krijgen.”

Grieven

Volgens Franke brengt dit het risico met zich mee dat overheden voor een grote hoeveelheid werk komen te staan doordat ze veel meer reacties krijgen op hun ruimtelijke plannen dan ze gewend zijn.

Een risico dat app’s verder met zich meebrengen is dat tegenstanders van bijvoorbeeld bouwplannen ze kunnen gebruiken om hun grieven inzichtelijk te maken. Hij tekent daarbij aan dat app’s relatief eenvoudig te ontwikkelen zijn.

Reageer op dit artikel