nieuws

Zeven kunstwerken in Limburg in slechte staat

bouwbreed

Zeven van de 220 provinciale bruggen en viaducten zijn in zeer slechte staat en moeten waarschijnlijk versterkt of vervangen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie Limburg.

Naar aanleiding van een verontrustend rapport van de VROM-inspectie over plotseling bezwijkende kunstwerken, liet de provincie alle constructies van voor 1976 napluizen.

Uiteindelijk werden 56 van de 90 bruggen en viaducten daadwerkelijk onderzocht. Zeven constructies blijken verzwakt, waarvan bij vijf eerst nog aanvullend onderzoek volgt om een aanpak vast te stellen. Daarbij gaat het om het viaduct Rötscherweg (N299), de brug over de Geul (N595), viaduct Dr. Calsstraat (N299), de brug in Neer (N273), het viaduct in Horn (N280), het viaduct Rietrastraat (N299) en de onderdoorgang Eijkendermolenweg (N281).

Het eerstegenoemde viaduct stond al op de sloopnominatie vanwege de aanleg van Buitenring Parkstad en wordt nu verscherpt gecontroleerd. De brug over de Geul uit 1945 wordt wel meteen versterkt met een lichtere fundering, versteviging van de borstwering en herstel van de afwatering.

De komende drie jaar worden nog eens 28 constructies onderzocht met een verhoogd risicoprofiel.

Reageer op dit artikel