nieuws

Voorzichtig herstel van groteBritse woningbouwers

bouwbreed Premium

De grote Britse woningbouwers zien de eerste tekenen van een voorzichtig herstel. Marktleider Taylor Wimpey spreekt van ‘een meer normaal patroon voor het najaarsseizoen’ met aanzienlijk meer voorlopige contracten dan vorig jaar. Collega’s Persimmon en Bovis Homes melden ook dat de verkopen zo’n 20 procent hoger liggen dan een jaar geleden.

Volgens Taylor Wimpey ‘blijven de marktomstandigheden voor woningen robuust ondanks de aanhoudende onzekerheid in de economie.’ Taylor Wimpey realiseert de afgelopen weken gemiddeld 0,55 verkopen per locatie vergeleken bij 0,47 vorig jaar. Bovendien is het aantal locaties waar actief wordt gebouwd opgevoerd van 283 vorig najaar tot 307 momenteel. Taylor Wimpey heeft nu alle huizen die dit jaar opgeleverd worden verkocht en is ook al een heel eind op weg met de ‘realisaties’ voor de eerste helft van 2012. Daarbij heeft het bedrijf de verkoopprijzen niet verder hoeven te verlagen.

Persimmon verkoopt de laatste weken 19 procent meer woningen dan een jaar geleden. Dankzij een eigen financieringsregeling, die met steun van de overheid is opgezet, ligt vooral het aantal eerste kopers flink hoger. Persimmon verwacht dit jaar zo’n 9.300 woningen te verkopen, vrijwel even veel als in 2010. Ook dit bedrijf heeft daarbij alle voor dit jaar geplande huizen verkocht en heeft bovendien al voor 540 miljoen aan reserveringen in de boeken voor 2012. Ook Persimmon is de laatste tijd op veel nieuwe locaties gaan bouwen en heeft daarmee nu 390 bouwplaatsen actief in productie.

Reserveringen

Het kleinere Bovis Homes vewacht dit jaar zo’n 2.000 nieuwe woningen te verkopen, 10 procent meer. Het aantal reserveringen ligt de laatste weken al zo’n 20 procent hoger. Daarbij kon Bovis Homes de gemiddelde verkoopprijs wel licht opvoeren. Bij dit bedrijf is het gemiddeld aantal reserveringen per locatie opgelopen van 0,42 naar 0,47. Het aantal bezoekers op de ‘actieve’ locaties ligt dit najaar zo’n 40 procent hoger dan een jaar geleden.

Reageer op dit artikel