nieuws

Verkoop en prijs huis nog 5 procent lager

bouwbreed

Makelaarsorganisatie NVM verwacht dat de verkoop van woningen dit jaar met 5 procent zal afnemen. Parallel daaraan dalen de prijzen met eenzelfde percentage.

“Grootste probleem is het ontbreken van toekomstperspectief”, zegt voorzitter Ger Hukker van de NVM. De geplande bezuinigingen van het kabinet vormen daarbij een belangrijke oorzaak van onrust bij de burgers.

“De Voorjaarsnota zal wellicht meer slecht nieuws brengen. Er worden al proefballonnetjes opgelaten. Ook verdwijnt de eurocrisis niet op korte termijn. En de banken zien hypotheken niet langer als strategisch product maar eerder als blok aan het been. Al met al zal de consument de komende jaren met de handrem erop op de woningmarkt opereren.”

Hukker waarschuwt dat de voortgaande krimp van de woningmarkt aanzienlijk groter kan uitpakken als politiek en banken de verkeerde maatregelen nemen. “Zoals het versneld terugbrengen van de leencapaciteit, het vermijden van maatwerk door de banken en het terugdraaien van de verlaagde overdrachtsbelasting.”

Volgens berekeningen van de NVM is het aantal woningtransacties het vierde kwartaal gedaald naar 29.400. Op jaarbasis zakte het aantal transacties met 7 procent tot 118.000, waarvan bijna 90.000 door de NVM-leden.

Slechtste

Wat de verkoop van woningen betreft is de periode oktober-december 2011 het slechtste kwartaal sinds 1994. Vooral het aantal transacties van de goedkopere woningen zakte. Zowel appartementen als tussen- en hoekwoningen waren zo’n 14 procent minder in de gratie dan een jaar geleden. De verkoop van vrijstaande woningen daalde minder sterk (5,3 procent) maar daar staan dan wel forse prijsdalingen tegenover. In Amsterdam – stad met het grootste huurcontingent – ligt het transactieniveau stabiel op een kleine 3600 woningen. Voor de crisis veranderden soms 800 panden meer van eigenaar.

> pagina 6: Ruime keuze, krappe financiering

Reageer op dit artikel