nieuws

Twijfels over lichtgewicht dakconstructie

bouwbreed

Twijfels over lichtgewicht dakconstructie

Lichtgewicht dakconstructies met daarin een structuur van verlijmd hout kunnen na verloop van tijd onveilig worden.

Als binnendringend water de constructie aantast, verliest het dak zijn draagvermogen en ontstaat instortingsgevaar. “Een dak is geen vliegtuigvleugel”, reageert bouwschadeinspecteur Cees Dijkstra op de introductie in Nederland van een dakelement van Belux Bois. Dit element bestaat aan de boven- en onderkant uit massief hout, waarin in W-vorm dunne delen van multiplex zijn verlijmd. De constructie deed hem denken aan een bijna-ongeluk in 2010.

Voor Rob Versluis van BDA Dakadvies hoeft de door Dijkstra bekritiseerde lichte dakconstructie in principe geen enkel probleem op te leveren. “Alles heeft natuurlijk een bepaalde levensduur.”

Reageer op dit artikel