nieuws

‘TNO, NEN en markt maken Bouwbesluit 2022’

bouwbreed

‘TNO, NEN en markt maken Bouwbesluit 2022’

Het Rijk moet zich minder bemoeien met bouwregels. Dat stellen Jan Wesseldijk (algemeen directeur) en Dirk Breedveld (manager business unit bouw) van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) in een interview met Cobouw.

Het nieuwe Bouwbesluit moet nog ingaan (1 april), maar toch wil het kabinet de bouwregels alweer fundamenteel herzien. Breedveld vindt dat een goede zaak. Volgens hem is het Bouwbesluit te ingewikkeld geworden: “Het gaat de spankracht van het ministerie te boven. Met hangen en wurgen kwam de nieuwe versie tot stand.” Ambtenaren kunnen daar weinig aan doen, benadrukt hij. “Op het ministerie zitten nu eenmaal minder technisch inhoudelijke mensen. Dat zie je ook bij Rijkswaterstaat. Ambtenaren worden steeds meer procesmanagers. Ik denk dan ook dat het nieuwe Bouwbesluit gemaakt zal worden door TNO Bouw, NEN en deskundigen uit het veld. Ambtenaren zullen dan alleen nog de regie gaan voeren.”

Lees het hele verhaal morgen in Cobouw

Het hele interview over ‘normalisatie als prachtige marktdemocratie’ en boze vakbonden die nog steeds niet zijn teruggekeerd in normcommissies staat vrijdag 13 januari in Cobouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels