nieuws

‘Superkabel’ vervangt hoogspanningskabel

bouwbreed

‘Superkabel’ vervangt hoogspanningskabel

In het Duitse Essen wordt in 2013 een kilometer lange hoogspanningskabel vervangen door een supergeleidende ondergrondse kabel.

Het project van energiebedrijf RWE en kabelproducent Nexans is daarmee ’s werelds langste in z’n soort. Vloeibare stikstof geeft de Duitse kabel supergeleidende eigenschappen. ‘Supergeleidend’ betekent dat het keramische materiaal van de geleiders nauwelijks nog weerstand biedt aan de elektriciteit die er door stroomt.

De elektrische weerstand wordt nagenoeg nul wanneer de geleiders tot beneden min 200 graden Celsius wordt afgekoeld. In het Duitse project gebeurt dat met vloeibare stikstof. De kabel transporteert in Essen 10 kilovolt tussen twee transformatorstations en weerstaat een elektrisch vermogen van 40 megawatt. In Nederland is volgens de Nederlandse vestiging van Nexans voorlopig geen vergelijkbaar project voorzien.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over de superkabel!

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels