nieuws

Schultz: wet haalt bouw niet uit crisis

bouwbreed

Schultz: wet haalt bouw niet uit crisis

Wetgeving speelt slechts een beperkte rol bij de vertraging van bouwprojecten. Dat schrijft minister Schultz (infrastructuur) in reactie op een negatief advies van de Raad van State over het permanent maken van de Crisis- en herstelwet.

De tijdelijke Crisis- en herstelwet ging in op 1 maart 2010. Oud-premier Balkenende, de bedenker van de Crisis- en herstelwet, kondigde aan dat zijn geesteskind duizenden banen zou behouden voor de bouwsector. De wet was goed voor “200.000 manjaren”. “Zo zorgen we er in crisistijd voor dat gezonde bedrijven als BVR niet omvallen, dat mensen hun baan houden en dat de economische structuur van ons land sterker wordt”, zei Balkenende krap een maand voor de inwerkingtreding.

Nauwelijks twee jaar later lijkt van zijn belofte weinig waargemaakt. Een evaluatie bleef uit, omdat de meeste bouwprojecten nu eenmaal een lange aanlooptijd hebben. De Raad van State voorspelde dat twee jaar geleden al.

De huidige minister van Infrastructuur, Melanie Schultz ziet dat nu ook in. Ze geeft toe dat de wetgeving zelf bij vertraagde projecten nauwelijks een rol speelt. Dat betekent volgens haar echter niet dat ze stil kan zitten. “Dat laat onverlet dat aanpassing ervan (wetgeving, red) wenselijk kan zijn, hetzij inhoudelijk van karakter dan wel gericht op een beter afstemming van de verschillende procedures.”

De tijdelijke Crisis- en herstelwet zou eigenlijk tot 1 januari 2014 gelden. Het kabinet heeft deze periode voor onbepaalde tijd verlengd om de “uitvoeringspraktijk” rechtszekerheid te bieden en de “opgedane ervaringskennis” volop te kunnen uitbouwen tot de nieuwe Omgevingswet (vermoedelijk in 2014) ingaat.

Lees het advies van de Raad van State over het permanent maken van de Crisis- en herstelwet

Reageer op dit artikel