nieuws

Rijkswaterstaat legt gebruik bodemas aan banden

bouwbreed

Rijkswaterstaat legt gebruik bodemas aan banden

Na dik twintig jaar legt Rijkswaterstaat het gebruik van de omstreden avi-bodemas onder snelwegen aan banden.

Onder viaducten, opritten en afritten is het ongereinigde ophoogmateriaal voorlopig nog wel toegestaan. Rijkswaterstaat vreest voor hoge saneringskosten, extra herstelwerkzaamheden en verkeershinder als Nederland op dezelfde voet doorgaat met het verbrandinsgproduct van consumentenafval. “Met de sector zijn we in overleg hoe we bodemas schoner kunnen krijgen”, verklaart Rijkswaterstaat.

Dick Eerland, senior adviseur bouwstofmanagement, snapt de overweging. “Bodemas is een materiaal waar een hypotheek op staat. Als je het moet verwijderen zijn de kosten ontzettend hoog.” De Afvalenergiecentrales, goed voor een jaarlijkse productie van 1,5 miljoen ton bodemas, vrezen Rijkswaterstaat als grootste afnemer te verliezen.

Reageer op dit artikel