nieuws

‘Restaureren is vaak sappelen’

bouwbreed

Rens Bonekamp (49) is mede-eigenaar van Ballast & Bonekamp, atelier voor glastoepassing in Groningen. Zijn agenda draait om restauratie van glas-in-loodramen en nieuwe toepassingen van glaskunst.

“Wij bestaan binnenkort 25 jaar en plannen voor die gelegenheid een boekje over een kwart eeuw glazenierskunst in Groningen en elders, want we steken regelmatig onze regiogrens over. Onze basisbezigheid is de restauratie van gebrandschilderd glas-in-lood. Een ander deel van onze tijd steken we in het zoeken naar nieuwe toepassingen van glaskunst. We hebben geen idee hoe het aanbod in restauratieopdrachten zich zal ontwikkelen, ook in deze branche ben je sterk afhankelijk van de conjunctuur. Je hebt nooit zekerheid. Daarnaast: restaureren is vaak sappelen, het is erg arbeidsintensief, en die arbeid wordt lang niet altijd betaald.

Het is wél werk waar ik veel plezier aan beleef. Je geeft een kunstwerk zijn oorspronkelijke schoonheid terug. We hebben zojuist de synagoge in Groningen onder handen gehad en zijn nu bezig met gebrandschilderde ramen in Schuinesloot. In een kerk in Kampen moesten we wegens beschadigingen de ramen deels reconstrueren.

Een voorbeeld van nieuwe toepassingen is de scheidingswand van glaspanelen die we voor het stadhuis in Zaanstad hebben gemaakt, met tussen het glas handgeweven kant. In zulke toepassingen zien we toekomst. We hebben onlangs fors geïnvesteerd in een lamineeroven en maken hiermee nu onder andere gekleurd gelaagd veiligheidsglas.

Ik heb deze week een afspraak met een architect, een ontwikkelaar en een aannemer over een project met achttien woningen waarvoor wij grote appliquéramen hopen te gaan maken. We willen de kopers bij het ontwerp betrekken, die persoonlijke aanpak moet het project extra aantrekkelijk maken.

Binnenkort ga ik ook weer praten over restauratiewerk aan een kerk in Enumatil. Het glas-in-lood van een zijgevel moet worden gerestaureerd en geïsoleerd. Dit wordt geen enorme klus. Een maand of twee, schat ik.

Zo’n opdracht past wel in het huidige beeld. We hebben tijden gekend dat onze agenda voor een jaar vol zat. Nu weten we niet met welke projecten we over drie maanden bezig zijn. De economische onrust in de wereld gaat ook aan ons niet voorbij.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels