nieuws

Projectontwikkelaars willen ‘beroepsquerulant’ bij wet kunnen afkopen

bouwbreed Premium

De Crisis- en herstelwet is niet langer tijdelijk en belooft bovendien beterschap op tal van onderdelen. Milieuverplichtingen worden nog soepeler en onderzoeksgegevens blijven vaker langer houdbaar. Toch gaat de wet die de bezwaarmaakmogelijkheden inperkt de NEPROM niet ver genoeg. Tijdens een consultatieronde gaf de vereniging van projectontwikkelaars vorig jaar aan af te willen van vernietigde […]

De Crisis- en herstelwet is niet langer tijdelijk en belooft bovendien beterschap op tal van onderdelen. Milieuverplichtingen worden nog soepeler en onderzoeksgegevens blijven vaker langer houdbaar. Toch gaat de wet die de bezwaarmaakmogelijkheden inperkt de NEPROM niet ver genoeg. Tijdens een consultatieronde gaf de vereniging van projectontwikkelaars vorig jaar aan af te willen van vernietigde bouwvergunningen. Een bezwaarmaker die bijvoorbeeld vreest voor zijn uitzicht zou bij wet moeten kunnen worden afgekocht, betoogde de NEPROM. Het voorstel met uitsluitend schadevergoedingen sneuvelde bij de regering. Die meent dat het verstrekkende plan leidt tot een inbreuk op “fundamentele rechtswaarborgen”. Jan Fokkema, directeur van de NEPROM betreurt dat. “Ons verzoek sluit namelijk aan bij de praktijk waarin ontwikkelaars geconfronteerd worden met beroepsquerulanten die bij vergevorderde projecten, als de verkoop al is gestart, toch nog een procedure aanspannen. Ontwikkelaars kiezen nu al vaak eieren voor hun geld en kopen diegenen die alleen maar rijker willen worden van een bouwplan af. Zij willen niet het risico lopen dat ze koopcontracten moeten ontbinden. Het zou echter prettig zijn als de rechter de afweging van afkopen zou kunnen maken.”

Hoe vaak ontwikkelaars notoire bezwaarmakers afkopen voor bedragen van “tienduizenden” euro’s durft Fokkema niet te zeggen.

Het komt volgens hem ook voor dat ontwikkelaars bewust zonder vergunning beginnen met bouwen om bezwaren uit te lokken. “Daarmee willen ze voorkomen dat speculerende querulanten pas laat bezwaar maken om zich op die manier in een “comfortabele positie te nestelen”.

Dbfmo-projecten van RGD

Reageer op dit artikel