nieuws

Projectontwikkelaar wil invloed op archeologie

bouwbreed Premium

Projectontwikkelaar wil invloed op archeologie

Projectontwikkelaars willen meebeslissen over het eventuele behoud van archeologische vondsten.

In de huidige situatie betaalt de gebiedsontwikkelaar de kosten voor archeologisch onderzoek, terwijl hij nauwelijks iets te zeggen heeft over wat er met de vondst gebeurt. Dat zegt archeoloog Boudewijn Goudswaard, directeur van archeologisch adviesbureau The Missing Link. Aan de vooravond van de beleidsreactie op de evaluatie van de Wet archeologische monumentenzorg (Wamz belegde Goudswaard een bijeenkomst in zijn kantoor in Woerden. Samen met verschillende prominenten uit de ontwikkelingswereld legt hij uit wat er zou moeten verbeteren aan de huidige werkwijze binnen archeologie en projectontwikkeling.

“Projectontwikkelaars betalen de kosten voor archeologisch onderzoek”, legt hij uit. “Dat is zo vastgelegd in de Wamz.” Met die gang van zaken, hebben de ontwikkelaars geen moeite. Wat hen wel zorgen baart is dat ze nauwelijks invloed hebben op de wijze waarop vervolgens wordt omgesprongen met de resultaten van het onderzoek.

Reageer op dit artikel