nieuws

Primeur Siemens bij Hartelkering

bouwbreed

Siemens onderhoudt de komende vijftien jaar de Hartelkering nabij Spijkenisse. Met het contract geeft Rijkswaterstaat voor de eerste keer het onderhoud van een belangrijke waterkering uit handen. De kering in het Hartelkanaal bij Spijkenisse maakt deel uit van de Deltawerken. Het kunstwerk beschermt een groot deel van Zuid-Holland tegen extreme hoeveelheden zeewater die bij noodweer […]

Siemens onderhoudt de komende vijftien jaar de Hartelkering nabij Spijkenisse. Met het contract geeft Rijkswaterstaat voor de eerste keer het onderhoud van een belangrijke waterkering uit handen.

De kering in het Hartelkanaal bij Spijkenisse maakt deel uit van de Deltawerken. Het kunstwerk beschermt een groot deel van Zuid-Holland tegen extreme hoeveelheden zeewater die bij noodweer landinwaarts kunnen stromen. De Hartelkering bestaat uit twee ellipsvormige schuiven met een overspanning van 49,3 en 98 meter, die tussen ovale torens verticaal beweegbaar zijn opgehangen. In gesloten toestand bedraagt de kerende hoogte 3 meter boven NAP.

Afgelopen vijftien jaar was het slechts een keer nodig de schuiven te laten zakken. “Dat doet niets af aan de betrouwbaarheidseisen waaraan de kering moet voldoen”, zegt Léon Soulier van Siemens. “De kering beschermt vele honderdduizenden.”

Reageer op dit artikel