nieuws

Prijsverval woningen 4 procent

bouwbreed

De in december verkochte woningen hebben gemiddeld 4 procent minder opgebracht dan de transacties in dezelfde maand een jaar eerder. In november lag het prijsniveau slechts 3,3 procent lager.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilt bij de consumenten een hoge mate van zwartgalligheid. Op de barometer van het CBS staat het consumentenvertrouwen op -37. De burgers waren weliswaar wat minder pessimistisch over hun eigen portemonnee maar daar staat dan wel tegenover een (verder) afnemend vertrouwen in het economisch klimaat. Sinds eind 2007 is de stemming onder de burgers al van een bedenkelijk peil. Voortdurend overtreffen de pessimisten de optimisten. Begin vorig jaar leek het vertrouwen weer naar gezonde proporties te groeien en haalde de barometer -7. Vanaf de zomer zakte de stemming fors in tot een recorddiepte deze eeuw. De bereidheid om grote investeringen te doen zoals de aankoop van een woning is dan ook gering.

Alle woningtypen

Het prijsniveau van de verkochte woningen is volgens het Kadaster en het CBS het laagste in ruim zes jaar. Alle woningtypen waren in december goedkoper dan een jaar eerder. Appartementen zakten het meest in prijs: 4,8 procent. Tussenwoningen verloren het minste terrein: 3,1 procent.

De prijsdalingen laten zich vooral voelen in Friesland en Noord-Brabant, waar meer dan 5 procent minder werd neergeteld. In Zeeland daarentegen werden de woningen nauwelijks goedkoper.

December was de vijfde maand op rij met dalende woningprijzen. Van november op december bedroeg het verval 0,9 procent.

In december wisselden ruim 13.000 woningen van eigenaar. In heel 2011 werden 121 woningen verkocht, 4 procent minder dan in 2010.

Reageer op dit artikel