nieuws

Oplichtende gevel zonder energieverbruik

bouwbreed

Oplichtende gevel zonder energieverbruik

De ‘glow in the dark’ steen neemt overdag zonlicht op en straalt dit in het donker uit. Het resultaat is volgens Keramische industrie St. Joris een ‘timide, gracieuze uitstraling’ die geen lichtoverlast veroorzaakt.

De glow in the dark-steen krijgt een extra laag die is voorzien van nanodeeltjes. Dit toplaagje wordt in een nabehandeling gebakken op een temperatuur van tussen 750 en 800 graden. De steen is in vier kleuren verkrijgbaar: groen, blauw, paars en geel.

Een gevel die op deze manier wordt verlicht, kan volgens commercieel manager Paul Teeuwen een goed alternatief zijn voor bedrijven die hun panden om veiligheidsredenen in het donker met behulp van spotjes verlichten. De steen is wel ongeveer twee keer zo duur als een gewone, geglazuurde steen. Ten opzichte van de goedkoopste baksteen moet met het vier- of vijfvoudige worden gerekend.

Reageer op dit artikel