nieuws

octrooiKlinkervormige drainageuit nood geboren

bouwbreed

Het achterblijven van waterplassen op een verzakte klinkerbestrating valt te verhelpen met het plaatsen van klinkervormige drainage-elementen.

Octrooi NL 1038017 richt zich op het aanpakken van plassen water die na een bui zijn blijven staan op een met straatkolken en -goten uitgevoerde bestrating van gewone klinkers. Klinkers zonder speciale voorzieningen om water door te laten. Want natuurlijk, er bestaan al straatstenen die water doorlaten. Bijvoorbeeld doordat ze heel poreus zijn, of zo gevormd dat ze brede voegen laten ontstaan. Die speciale stenen zijn met name bedoeld voor verhardingen zonder straatkolken, waarbij het hemelwater van meet af aan moet infiltreren in de bodem.

“Mijn idee is uit nood geboren,” vertelt Harm de Groot, “want ik heb in mijn tuin een flink stuk bestrating liggen dat hier en daar wat aan het verzakken was, waardoor er plassen water bleven staan. Daarom heb ik met Teun Hop een soort drainage-element bedacht waardoor het overlast gevende water alsnog weg kan. Ik kende toevallig iemand hier bij de gemeente en die was erg enthousiast over het resultaat, zodat we ook octrooi hebben aangevraagd.”

Grind

Het drainage-element bestaat uit een aan alle zijden geperforeerde doos met de doorsnede van een straatklinker en een hoogte van ongeveer 25 centimeter, gevuld met grind. De aanpak is als volgt: verwijder ter plekke van een waterplas op een of meer plaatsen een klinker met behulp van een geschikte zuignap of stenentrekker. Verdiep daarna de ontstane gaten dusdanig, dat het drainage-element met zijn bovenzijde gelijk komt te liggen met de aangrenzende klinkers. Het overlastgevende water kan voortaan via de bovenzijde van het element instromen en via de wanden en de bodem in de ondergrond wegzakken. Voor een asfaltbestrating met wateroverlast beschrijft het octrooi een cilindervormig drainage-element waarvoor eerst een voldoende diep gat moet worden geboord met een holle boor. Het is duidelijk dat je de elementen ook preventief zou kunnen gebruiken: “Als je er voldoende plaatst per vierkante meter, kun je het water van de hele straat in de bodem infiltreren en zo de riolering ontlasten”, aldus De Groot.

De uitvinders hebben dan wel octrooi aangevraagd, maar zijn momenteel al weer met heel andere dingen bezig: “Eigenlijk zijn we op zoek naar iemand die het octrooi wil overnemen om het drainage-element verder uit te ontwikkelen en op de markt te brengen. Wij hebben ons prototype gemaakt van aluminium plaatmateriaal, maar het zou bijvoorbeeld ook heel goed in kunststof kunnen worden uitgevoerd.”

octrooinummer: NL1038017

houder: T. Hop en H. de Groot, Harderwijk

uitvinders: T. Hop en H. de Groot

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels