nieuws

Nieuwbouwwoningen in trek bij beleggers

bouwbreed

Vastgoedbeleggers richten hun vizier steeds meer op nieuwbouwwoningen. In 2011 investeerden ze 1,1 miljard euro in de woningmarkt, dat is een kwart van hun totale investeringen.

Het investeringsaandeel in woningen is vooral het laatste jaar gegroeid, blijkt uit een analyse van vastgoedmakelaar DTZ Zadelhoff. In 2006 werd nog 5 procent van het beleggingsgeld in huizen gestoken. Investeerders verkiezen nieuwbouwwoningen boven kantoren. In 2011 daalde het beleggingsaandeel in kantoren naar 28 procent; in 2006 lag het kantorenaandeel nog rond de 60 procent.

Woningen met een huur van 700 tot 1000 euro worden als aantrekkelijk gezien vanwege de groeiende vraag, zeker in groeigemeenten. Vroeger werd vooral verhuurd om de woningen het eind van een huurcontract uit te ponden. Steeds meer worden woningen als langetermijnbelegging gezien en worden er door beleggers veel langere exploitatieperioden aangehouden. De huurmarkt in het middensegment biedt kansen vanwege de hypotheekproblemen waar kopers tegenaan lopen en het verbod voor corporaties om sociale huurwoningen te verhuren aan inkomens boven de 33.600 euro.

Wel is in totaal minder geld beschikbaar om te investeren. In 2011 daalde het investeringsvolume volgens de vastgoedmakelaar met 26 procent naar 4,5 miljard euro. Beleggers zijn beperkt in hun financiële bewegingsruimte door de bankencrisis en de slecht lopende kantorenmarkt. Ze kunnen in veel gevallen niet aan herfinancieringen komen en worden door de banken gedwongen de komende jaren gebouwen van de hand te doen. Veel nieuwe transacties hoeven ook niet van vastgoedeigenaren die nog wel geld hebben en geen herfinancieringsproblemen, te worden verwacht. Deze groep is uiterst voorzichtig.

Beleggers met kansarm vastgoed dat te koop staat, moeten er rekening mee houden dat de waarde ervan soms nauwelijks hoger is dan de grondwaarde, waarschuwt DTZ Zadelhoff.

De Nederlandse vastgoedmarkt moet het vooral hebben van particuliere Nederlandse beleggers. Nederlandse pensioenfondsen lijken steeds minder geïnteresseerd in Nederlands vastgoed. Ze richten hun pijlen steeds vaker op het buitenland. Ook buitenlandse beleggers treden terug, waarbij vooral leeglopende Duitse investeringsfondsen opvallen. Toch zijn buitenlandse investeerders gezamenlijk nog steeds goed voor 25 procent van de investeringen in Nederlands vastgoed.

Door de economische problemen wordt veel geld uit investeringsfondsen onttrokken en worden sommige fondsen bevroren of gesloten. Duitse beleggers investeerden in 2011 259 miljoen euro minder dan het jaar ervoor.

Winkels op slechtere locaties lijden ook onder de conjunctuur. Het investeringsaandeel daalde van 39 procent naar 28 procent. Vraag naar A-winkellocaties is er genoeg, maar het aanbod is beperkt. Opvallend is dat pensioenfondsen steeds meer afscheid nemen van winkelportefeuilles op locaties buiten de Randstad. De verwachte dalende consumentenbestedingen en de opkomst van de internetconsument spelen hierbij een rol.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels