nieuws

‘Liggerkoppen’ naar Mourik en Salverda

bouwbreed

‘Liggerkoppen’ naar Mourik en Salverda

Rijkswaterstaat heeft het contract ‘liggerkoppen’ (herstel van 38 kunstwerken in de A1, A28 en A50) gegund aan de aannemingsbedrijven Mourik en Salverda. Bij de uitvoering worden Mourik Groot-Ammers, Vogel en Traffic & More betrokken.

Salverda vervangt de voegovergangen en repareert een kunstwerk. Centraalstaat het herstel van 1300 liggerkoppen en het aanbrengen van kathodische bescherming en vervangen van voegen.De liggers van de viaducten vertonen betonschade. Hemelwater met chloride van dooizouten is door het asfalt en de voegen tussen het dek en de landhoofden gelopen, wat het beton en de wapening heeft aangetast. Kathodische bescherming kan dit proces stoppen en zelfs omkeren.Een permanent potentiaalverschil zorgt voor het transport van chlorideïonen. Het contract omvat ook het monitoren van de liggerkoppen voor een periode van 20 jaar. De aanneemsom is ruim 8 miljoen.

Reageer op dit artikel