nieuws

Lichte stijging aantal faillissementen

bouwbreed Premium

Het aantal faillissementen in de bouw is in 2011 licht gestegen. In totaal gingen 837 bouwbedrijven failliet. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Een jaar eerder legden 826 aannemers het loodje.

De daling van het aantal faillissementen dit jaar hangt samen met de relatief goede winter begin dit jaar. In het eerste kwartaal van 2010 gingen 253 bouwbedrijven failliet. Na de eerste drie maanden van vorig jaar stond te teller op 220. Het CBS telt eenmanszaken niet mee. Kredietverzekeraar Graydon berekende onlangs dat in 2011 1400 bedrijven in de bouwnijverheid failliet gingen. In die cijfers zitten behalve bouwbedrijven onder meer ook installateurs, toeleveranciers, houthandelaren en timmerfabrieken.

In Nederland werden het afgelopen jaar 9531 faillissementen uitgesproken. Het aantal faillissementen van bedrijven, exclusief eenmanszaken, bedroeg in 2011 bijna 6200, een procent minder dan in 2010. Het aantal faillissementen van eenmanszaken nam met bijna 2 procent toe tot 2400. In Flevoland was deze toename het grootst. Friesland had met 0,8 per tienduizend inwoners relatief de minste faillissementen.

In 2009 bereikte het aantal faillissementen het hoogste niveau ooit met meer dan tienduizend. In de jaren erna was er sprake van een lichte daling, maar het aantal faillissementen blijft historisch gezien hoog.

Economische druk

Rond de eeuwwisseling lag het niveau van de faillissementen in de bouw nog onder de 300 per jaar. In 2008 ging de teller naar 405, waarna de economische druk op de bedrijfshuishoudingen snel groeide. In 2009 gingen 689 bouwers onderuit. Een jaar later stond de teller op 826 faillissementen, een stijging van een kleine twintig procent.

Reageer op dit artikel