nieuws

Lage rente nekt vooralsnog alleen Vestia

bouwbreed

Lage rente nekt vooralsnog alleen Vestia

Evenals woningcorporatie Vestia gebruiken nog dertig woningcorporaties derivaten om hun renterisico’s af te dekken. Van deze groep heeft alleen Vestia grote financiële problemen.

Dat zegt een woordvoerder van minister Spies (wonen). Het gebruik van rentederivaten om renterisico’s af te dekken, is niet ongebruikelijk bij woningcorporaties en vastgoedbedrijven. Nu de rente zo laag is, moeten veel bedrijven en pensioenfondsen geld bijstorten.

De langdurig lage rente was volgens Vestia niet te voorzien. “Alleen met de benefit of hindsight”, zegt een woordvoerder. “Een rente van 2,5 procent is in historisch perspectief onwaarschijnlijk laag.” Het geldtekort bij de Rotterdamse corporatie is opgelopen tot ruim boven de 1,5 miljard euro. In de tweede helft van 2011 werd al een tekort van 1 miljard euro gedicht door de verkoop van Nederlandse en Duitse staatsobligaties.

Reageer op dit artikel