nieuws

Laagterecord aan orders voor architecten in derde kwartaal

bouwbreed

De totale bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten van architecten is in het derde kwartaal van 2011 met een vijfde gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2010. De orders hebben het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar bereikt.

De totale bouwsom van nieuwe opdrachten lag in het derde kwartaal 70 procent onder het gemiddelde kwartaalniveau van 2007, zo becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de eerste twee kwartalen van 2011 daalden de nieuwe opdrachten ook al aanzienlijk.

De daling in de nieuwe ontwerpopdrachten in het derde kwartaal van 2011 geldt zowel de woningmarkt als de markt voor utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, ziekenhuizen, winkels e.d. De met ontwerpopdrachten voor woningen gemoeide bouwsom daalde in deze periode met 18 procent, terwijl in de utiliteitsbouw bijna 22 procent minder aan nieuwe opdrachten werd verstrekt.

Enig lichtpuntje betreft de markt voor renovatie en onderhoud van woningen. De waarde van de opdrachten groeide hier in het derde kwartaal van 2011 met ruim 6 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2010.

Daarentegen laten de nieuwe opdrachten voor renovatie en onderhoud van utiliteitsgebouwen in het derde kwartaal van 2011 een flinke daling zien. Na een reeks van stijgingen sinds het eerste kwartaal van 2010, daalden de nieuwe opdrachten in het derde kwartaal van 2011 met bijna 23 procent.

Reageer op dit artikel