nieuws

interview Erik Oostwegel‘Hier is een golf van omanisering bezig’

bouwbreed

Bestuursvoorzitter Erik Oostwegel van ingenieursbureau Royal Haskoning verblijft deze week in het gevolg van koningin Beatrix in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Net klaar met de handelsmissie vertelt hij in het kantoor van het ingenieursbureau in Oman over zijn bevindingen.

Wat heeft de reis u tot nu toe opgeleverd?

“U moet het vooral zien als het bestendigen van relaties. We zijn in de Emiraten en Oman al actief, we hebben lopende projecten. Ik kan er in mijn eentje ook heen reizen, maar als je in de gelegenheid bent om in het gevolg van de koningin te reizen en deel te nemen aan ceo-roundtables met mensen die ertoe doen, dan geeft dat toch net wat meer cachet. De bijeenkomst gebruiken we ook om onszelf op de kaart te zetten. Bij het voorstellen tijdens de roundtables heb ik gezegd dat wij sinds midden jaren negentig grote projecten doen in Oman, waaronder havenprojecten in Sohar, Salalah en Duqm. Dan zie je mensen, ook aan de andere kant van de tafel, reageren met: ‘Zo! Dat is niet niets.’”

Spreekt u dan met bestaande of nieuwe opdrachtgevers?

“Allebei. De minister van transport van Oman was er bijvoorbeeld. Hij is onze opdrachtgever voor de nieuwe haven in Duqm. Maar we spreken ook met mogelijk nieuwe klanten. Er is hier nog ongelooflijk veel te doen. Als ik kijk naar Muscat, waar ik nu ben, heb je het alleen al over plannen om een nieuwe spoorlijn aan te leggen, de vliegvelden uit te breiden en een paar nieuwe vliegvelden erbij te bouwen; de havens blijven zich ontwikkelen en de industrie achter de havens moet van de grond komen. In Oman doen we veel aan havenontwikkeling, we proberen voet aan de grond te krijgen met onze industriële poot en met watertechniek.”

Heeft u nieuwe inzichten opgedaan?

“Wat opvalt is dat hier een golf van omanisering aan de gang is. De regering wil dat veel meer Omani bij de projecten betrokken worden. Daar heb ik wel ideeën over. In plaats van alleen als technische adviseur werk te doen, kunnen we ook helpen met het trainen van de mensen hier en voor goede kennisuitwisseling te zorgen. Dat kan bijvoorbeeld door mensen tijdelijk in Nederland te laten werken.”

Niet bang dat ze straks jullie niet meer nodig hebben?

“Nee, dat is een achterhaalde gedachte. Dat hebben we over China destijds ook gedacht. Je moet ervoor zorgen dat je qua kennis voorblijft. We zijn erbij gebaat om met goed opgeleide mensen daar te werken en kwalitatief goed werk te leveren. Het is leuk als je aan het intellectuele niveau van een land kan bijdragen. Je wilt iets meer achterlaten dan bakstenen, beton en een paar kranen. Het klinkt misschien filosofisch, maar daar gaat het uiteindelijk om. Natuurlijk moet het uiteindelijk wel werk opleveren, we zijn een commercieel bedrijf, de kachel moet branden.”

Gaat Royal Haskoning steeds meer over de grens werken?

“We hebben de lijn uitgezet om ons steeds meer te concentreren op het buitenland. De kennis die we opgebouwd hebben in West-Europa passen we toe in het buitenland en ook andersom.”

Reageer op dit artikel