nieuws

‘Inspectie zwijgt over koolmonoxide Huizen’

bouwbreed

De Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM-inspectie) heeft met de gemeente Huizen afgesproken te zwijgen over de toedracht van het ongeluk met koolmonoxide in Huizen.

Dat meldt Hendrik Klunder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens Peter Gieling, districtschef van het politiekorps Gooi- en Vechtstreek, heeft Klunder als expert gekeken naar het ongeluk op 5 januari, waarbij twee meisjes om het leven kwamen door koolmonoxide.

“Ik ben niet in de woning geweest”, aldus Klunder. “Ik ben slechts op bezoek geweest bij de gemeente Huizen. Er loopt namelijk een ander onderzoek naar een koolmonoxide-zaak in Meppel. Ik wilde weten of het ongeluk in Huizen vergelijkbaar was. Dan zou het meegenomen zijn in het onderzoek naar de zaak in Meppel. Maar dat is niet het geval”, aldus Klunder. “Ik heb met de gemeente afgesproken dat de VROM-inspectie geen informatie verstrekt over het ongeluk in Huizen.”

In Meppel kwamen op 25 december 2010 twee jonge mensen door koolmonoxide om na de installatie van nieuwe HR-combiketels in een appartementengebouw. Dat kwam door het loszitten van een kunststof afvoerpijp van de rookgasafvoer, meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu in november 2011.

Een HR-combiketel is een gesloten toestel, waarbij zuurstof aangevoerd wordt door een andere pijp in de koker, waardoor ook de kooldioxide afgevoerd wordt. De monteur heeft de afvoerpijp niet goed in het gemeenschappelijke kanaal bevestigd. Kennelijk is de toevoer van zuurstof verminderd (maar onvoldoende om de ketel te doen afslaan) en heeft de ketel koolmonoxide geproduceerd. Maar dat was in Huizen dus niet het geval, volgens Klunder.

Gieling meldt dat de badgeiser in de woning in Huizen inmiddels is vervangen door een HR-combiketel. “Dat is beter”, aldus de districtschef. Volgens hem is het ongeluk veroorzaakt door onvolledige verbranding door het terugslaan van rookgassen.

Onvoldoende scheiden

“Bouwen en Wonen van de gemeente Huizen heeft het onderzocht. Ik kan geen informatie geven, de ouders van de slachtoffers moeten het drama verwerken. Als de ouders bij mij aankloppen krijgen zij wel informatie.” De woning in Huizen had geen afvoeren door het pannendak, maar wel een schoorsteen met meerdere kanalen. Mogelijk zijn daardoor rookgassen bij de geiser terechtgekomen en koolmonoxide in de badkamer. Meppel en Huizen wijzen dan op het risico van onvoldoende scheiden van aanvoer, afvoer en ventilatie.

Reageer op dit artikel