nieuws

Het sentiment van het moment

bouwbreed

Bij staal zijn er wat opgaande lijnen, terwijl de prijzen voor het ruwe staal en schroot niet zijn gestegen. Nee, er was zelfs sprake van een lichte daling zeker ten opzichte van een jaar geleden. Toegegeven, de energielasten zijn gestegen, maar dat rechtvaardigt niet de stijging. De stijging is heel eenvoudig terug te brengen naar […]

Bij staal zijn er wat opgaande lijnen, terwijl de prijzen voor het ruwe staal en schroot niet zijn gestegen. Nee, er was zelfs sprake van een lichte daling zeker ten opzichte van een jaar geleden. Toegegeven, de energielasten zijn gestegen, maar dat rechtvaardigt niet de stijging. De stijging is heel eenvoudig terug te brengen naar het temperen van de productie. Niet meer en niet minder. Eigenlijk hetzelfde als men bij de non ferro-metalen doet, dreigen de prijzen te ver te gaan dalen. Dan wordt het aanbod minder. Zo kan men de prijzen in balans houden. De vraag loopt ook nog iets terug de komende maanden door de wereldeconomie.

Nemen we de afgelopen vijf jaar onder de loep, dan is 2009 het jaar van de meeste prijsdalingen, gemiddeld lagen de prijzen ruim 17 procent lager dan de voorgaande jaren. De crisis begon in 2008. Dus in 2012 zouden de prijzen weer moeten gaan dalen. Alleen er zijn geen wetmatigheden in deze prijzen, hier gaat het om het sentiment van het moment. In 2010 en begin 2011 draaide de economie goed, dus de prijzen stegen onverantwoordelijk met een percentage van bijna 20 procent en in de tweede helft van 2011 zagen we de prijzen weer van de glijbaan afglijden. De balans is zoek, tussen nu en 2007 zit ruim 21 procent stijging in de grondstofprijzen. Per grondstof zijn de stijgingen en dalingen wel verschillen. Maar het beeld is wel duidelijk.

Reageer op dit artikel