nieuws

Grondprijs gaat komende dertig jaar omlaag

bouwbreed Premium

De grondprijzen in krimpgebieden zullen de komende decennia achterblijven ten opzichte van de prijzen in groeigebieden.

Dat voorziet het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Doordat in krimpgemeenten steeds vaker woningen gesloopt worden, komt er ook meer grond vrij waarvoor een nieuwe bestemming gevonden moet worden. Uit recent onderzoek van de adviesdienst blijkt dat het extra aanbod van grond in de krimpgebieden in Noord-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Limburg ervoor zorgt dat de prijzen van “groene grond” achterblijven bij de ontwikkeling van de grondprijzen in groeigebieden.

“De achterblijvende grondprijzen zullen zich de komende dertig, veertig jaar ook in andere gemeenten voordoen”, voorspelt Tom Kehlman, landbouweconoom van het LEI. Eenderde van de gemeenten krijgt voor 2025 te maken met een bevolkingsdaling van 2,5 procent of meer.

Boeren krijgen daardoor minder euro’s voor hun grond. Voor projectontwikkelaars is de grond goedkoper. Maar Kehlman verwacht dat de vraag naar bouwgrond de komende jaren “niet heel veel” zal groeien. “De bevolking groeit namelijk erg langzaam.”

Tot 1990 werd elke landbouwhectare die verdween, omgezet in bouwgrond. Na het opzetten van een ecologische hoofdstructuur, begin jaren negentig van de vorige eeuw met als doel de natuur te promoten, is het aantal natuurgebieden voorzichtig gegroeid.

De verkopende boeren verkopen hun grond liever als bouwgrond dan als natuur. Van ontwikkelaars wordt in de regel tien keer zoveel voor een hectare grond ontvangen.

Reageer op dit artikel