nieuws

Green deals lukken niet in Engeland

bouwbreed Premium

-Als Nederland het voorbeeld van Engeland volgt, mislukt een pijler onder het klimaatbeleid. In Engeland mislukken de green deals.

Het moet het vlaggenschip van de regering worden, de green deals. Maar liefst 14 miljoen woningen moeten energie-efficiënt worden en tegelijkertijd 65.000 banen opleveren. In oktober start het programma waarmee de Britse regering zich wil afficheren als de groenste regering ooit.

De cijfers laten echter anders zien. Zo is het aantal dakisolaties met 93 procent gedaald naar 70.000. Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten minstens 2 miljoen daken per jaar geïsoleerd worden. Daarbij vergeleken valt het aantal muurisolaties nog mee met 170.000. Maar dat is wel 67 procent minder dan een jaar eerder.

In politieke kringen wordt er vanuit gegaan dat deze dramatische dalingen vooral komen door scherpe bezuinigingen op isolatieprogramma’s. Het huidige programma subsidieert isolatie volledig. Dat wordt betaald uit een opslag op de energierekening van 25 pond en rechtstreeks uit de schatkist.

In de green deal wordt geen subsidie gegeven, maar een lening waarmee de investering betaald kan worden. Terugbetaling kan dan worden betaald uit de besparingen op de energierekening. Alleen voor spouwloze woningen zit er nog iets in het vat in de plannen.

Reageer op dit artikel