nieuws

Goedkope meter helpt gemeenten met regelen van afwatering

bouwbreed

Goedkope meter helpt gemeenten met regelen van afwatering

Onderzoekers aan de TU Delft hebben een regenmeter ontwikkeld die instanties in staat stelt op relatief goedkope wijze hun riolerings- en afwateringssystemen beter in te regelen bij wateroverlast.

Nog dit jaar hopen de wetenschappers hun disdrometer klaar te hebben voor de markt. De disdrometer (disdro komt van distribution of drops) zoals de wateronderzoekers Rolf Hut en Stijn de Jong die hebben ontwikkeld is geen regenbakje waarin het aantal millimeters neerslag kan worden afgelezen.

De meter van Hut en De Jong bevindt zich in een stukje pvc-pijp, dat aan de bovenkant is afgesloten met een kunststofplaatje. Het is een akoestische meter, waarin een piëzo-elementje het geluid van de druppels die op het kunststof plaatje vallen registreert en omzet in een elektrisch stroompje. Vanwege de lage productiekosten kunnen een groot aantal van dergelijke meters samen een fijnmazig netwerk vormen in een groot gebied, bijvoorbeeld een stad.

Lees meer over de disdrometer

Reageer op dit artikel