nieuws

‘Getrapt aanzetten voorkomt problemen met LED-armatuur’

bouwbreed Premium

‘Getrapt aanzetten voorkomt problemen met LED-armatuur’

LED-lampen trekken bij het inschakelen flink wat stroom. “Dat kan tot vijftig keer meer zijn dan wat ze na het inschakelen verbruiken”, zegt hoogleraar Power Quality Sjef Cobben van de TU Eindhoven.

Getrapt aanzetten voorkomt volgens hem dat de zekeringautomaat afslaat door de te grote stroom. Het is één van de technieken die hij beheerders van grote verlichtingsinstallaties van kantoren adviseert om te voorkomen dat LED’s bij het inschakelen teveel stroom trekken. Bestaande schakelsystemen kunnen volgens Cobben relatief simpel worden omgebouwd. Een andere techniek is om met een elektronische schakeling het juiste moment te kiezen om de LED-verlichting aan te zetten. Zekeringautomaten slaan af wanneer de piekbelasting samenvalt met de piek in de netspanning. De elektronica doet het licht aan in het ‘dal’ van de spanning. Cobben bouwde zo’n elektronische schakelaar met zijn onderzoeksteam. “Dit prototype kost nu nog een paar duizend euro.” Installateurs wezen hem op de problemen met grote LED-installaties. Naarmate LED’s vaker worden gebruikt zullen afslaande zekeringautomaten ook vaker voorkomen. Het heeft te maken met de elektronische onderdelen in een LED-armatuur. Vooral de condensator die storingen wegfiltert draagt in hoge mate bij aan de piekbelasting. Conventionele lichtbronnen veroorzaken door hun kenmerken veel minder snel pieken.

Reageer op dit artikel