nieuws

Geen keuze

bouwbreed

Help, ik heb te veel verschillende onderwerpen waar ik over wil schrijven. Zo was ik vorige week in Twente, waar ik door de Stichting Pioneering rondgeleid ben bij drie projecten. Er wordt daar in de praktijk aan vernieuwing gewerkt, lekker op zijn Twents: gewoon doen. Kan ik een mooie column over schrijven. Maar deze week […]

Help, ik heb te veel verschillende onderwerpen waar ik over wil schrijven. Zo was ik vorige week in Twente, waar ik door de Stichting Pioneering rondgeleid ben bij drie projecten. Er wordt daar in de praktijk aan vernieuwing gewerkt, lekker op zijn Twents: gewoon doen. Kan ik een mooie column over schrijven. Maar deze week ben ik ook bij vier mooie bijeenkomsten geweest, ieder op zich een column waard. Wat te kiezen?

Eerst een ronde tafel over het leerlandschap in de bouw: tien partijen die allemaal op hun manier bezig zijn om de bouw te vernieuwen door mensen te leren hoe ze (op projecten) goed met elkaar kunnen samenwerken. Baanbrekers, makkers, rollende stenen, praktijkleren, bouwreflectie, projectenacademie, noem maar op: allemaal bevlogen mensen.

Toen een brainstorm met enthousiaste mensen over het concept van een bouwcampus: het virtueel en fysiek bijeenbrengen van organisaties en mensen die allen bezig zijn met ontwikkeling en implementatie van kennis die nodig is om de bouw te vernieuwen.

De dag erna een vol auditorium in het (Vernieuwing) Bouwhuis: honderd mensen die kennis kwamen delen over successen in duurzame innovatie. Conclusie: “Een belangrijke rode draad door de projecten is dat niet de technologie, maar organisatorische innovaties centraal staan: het zijn nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuwe financieringsmodellen, nieuwe vormen van opdrachtgeverschap en andere manieren om met bijvoorbeeld wet- en regelgeving om te gaan die duurzame innovatie in de bouw mogelijk maken.”

En op donderdag was de Infracampus. Ruim driehonderd young potentials en professionals werkzaam in de infrastructuur, samen in Ahoy. Rode draad: de Olympische Spelen 2028. Kernwoorden: trots, vernieuwen, samenwerken en waarmaken. De energie spatte er van af. Geweldig om zo veel jonge mensen bezig te zien met vernieuwing in de bouw.

Ik kan maar niet kiezen waar ik deze column over ga schrijven. Al deze mensen verdienen de aandacht. Ik ga het dus anders oplossen. Op de eerste drie onderwerpen kom ik later dit jaar terug, we zijn er nog niet klaar mee. Een verslag van ‘Groen is poen, anders denken loont!’ is op onze website te lezen. En een verslag van de Infracampus ga ik regelen. Zo. Eens lekker geen keuze gemaakt.

Directeur Vernieuwing Bouw

Deze column is geschreven op persoonlijke titel

Reageer op dit artikel