nieuws

Gebouw houdt zichzelf op temperatuur

bouwbreed Premium

Alsof het zelf een ruimteschip is houdt het European Space Innovation Centre (ESIC) in Noordwijk automatisch het binnenklimaat op orde. Bij extreme koude springt een HR-ketel bij. In afwachting daarvan levert de ketel warm water.

Het ESIC moet een ‘minicampus’ worden voor (beginnende) bedrijven in de ruimtevaart. Die kunnen terecht op de 3100 vierkante meter die over drie verdiepingen zijn verdeeld. De ruimten blijven op temperatuur via betonkernactivering, in het zicht gemonteerde comfort plafondplaten en een mos/sedumdak. Een warmtepomp levert koeling en warmte, terwijl een wisselaar restwarmte haalt uit de verbruikte binnenlucht en overbrengt op de verse buitenlucht.

“Onder normale omstandigheden is deze combinatie voldoende om het gebouw op temperatuur te houden”, garandeert opdrachtgever Henk Jan Hollander van NL-development uit Den Haag. “Alleen als het tien dagen achtereen min twintig is moet er warmte bij.” Die komt dan uit een gaswandcombiketel. Voor ruimteverwarming zal het toestel niet snel worden gebruikt, verwacht Hollander. “Om de investering toch te laten renderen, levert de ketel warm water voor de keuken en de pantries.”

Atrium

De thermische energie die het ESIC op temperatuur houdt komt uit het atrium. Deze met glasplaten afgedekte ruimte beslaat de hele diepte van het gebouw. BRS uit Moerkapelle boog de glasplaten koud in de vorm van het dak.

Boven in het atrium wordt de verbruikte lucht afgezogen en langs de wisselaar geleid. Verse buitenlucht stroomt via de wisselaar en textiele leidingen in de werkruimten aan weerszijden van het atrium. De lucht uit de werkruimten stroomt via ‘akoestische sluizen’ – die het geluid uit het atrium stoppen – in het atrium.

De gebruikers kunnen zelf hun werkruimte extra ventileren. Tussen de glazen gevelelementen zijn aluminium stroken opgenomen. “In deze stroken zitten luiken die van binnenuit kunnen worden geopend”, zegt Piet Wakker van directievoerder SRA Management uit Wateringen. “Aan de buitenkant vallen de luiken niet als zodanig op.”

Op zonnige dagen weert kassendoek de warmte uit het atrium; dan regelt de klimaatinstallatie zelf de mate van koeling in de bedrijfsruimten. “De installatie past zichzelf aan het moment van de dag aan. Daardoor blijft de temperatuur altijd en overal gelijkmatig”, zegt Wakker. De gebruikers hebben geen omkijken naar de installatie; die wordt op afstand bediend en beheerd.

Het ESIC maakt ook zelf elektriciteit met zonnecellen. De panelen zijn gemonteerd in de zuidelijke dakgoot. Volgens Wakker dragen zij mede bij aan de epc van 0,64.

Luie trappen

In het atrium wordt de indruk van een ruimteschip nog versterkt door de ‘luie’ aluminium trappen uit de vliegtuigbouw die de verdiepingen ontsluiten. “De keuze viel op ‘lui’ om de gebruikers ertoe te bewegen de trap te gebruiken”, verklaart Hollander. Mindervaliden kunnen gebruik maken van een hydraulische lift. “Die is niet snel”, zegt Hollander, “dat moet de huurders extra stimuleren de trap te nemen.” Dezelfde luie trappen zijn gebruikt in het noodtrappenportaal.

Construction management

Het ESIC is gebouwd onder leiding van construction management, dus zonder hoofdaannemer. “Zo kun je zelf direct de inkoop regelen en krijg je meer grip op het project”, zegt Henk Jan Hollander van opdrachtgever NL-development. Voor het toezicht schakelde hij een deskundige in met jarenlange bouwkundige ervaring. Volgens Hollander wordt een project met deze aanpak goedkoper. Construction management, zegt hij, is niet overal toe te passen, “maar voor dit soort utiliteitswerken is het goed te gebruiken”.

Projectgegevens

Opdrachtgever: NL-development, Den Haag

Architect: Cepezed, Delft

Constructeur: Ingenieursbureau SmitWesterman Waddinxveen

Klimaat/energieconcept: Arup Engineering Amsterdam

Construction management: Bouwteam General Constructors Den Haag

Aanvang bouw: september 2010

Oplevering: juli 2011

Reageer op dit artikel